Ranskanluppakani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskanluppakani
Avaintiedot
Alkuperämaa: Ranska
Muita nimityksiä: Ranskanluppa
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: melko tiheä, pitkä ja karkea
Väritys: kaikki värit
Silmät: turkin värin mukaan
Paino: yli 5,5 kg
Elinikä: 3-5 v
Rotumääritelmä

Ranskanluppakani eli Ranskanluppa on suurin luppakorvainen kanirotu. Luonteeltaan se on seurallinen ja sosiaalinen eläin. Se kuuluu jättirotuihin, täysikasvuisen yksilön ihannepaino on yli 5,5 kg. Uroksen ja naaraan välillä ei ole suurta painoeroa, mutta uros on ruumiinrakenteeltaan vielä massiivisempi. Värivaihtoehtoja on useita.

Ensimmäinen kirjallinen merkintä rodusta on vuodelta 1845 ranskalaisessa kirjassa Le Jardin de Plantes.lähde? Ranskanluppa kehitettiin lihakaniksi.[1] Myös lemmikkikanina ranskanluppa on ihanteellinen, sillä se on luonteeltaan melko rauhallinen ja kykenee sitomaan vankan luottamussuhteen ihmisiin.

Jättikani ei ole häkkikani, perinteisesti niitä on pidetty tallikaneina.

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskanluppa tulee sukukypsäksi hieman pienempiä rotuja myöhemmin, noin 4–5 kuukauden ikäisenä. Mikäli kanilla on tarkoitus teettää poikasia, suositellaan ensimmäistä astutusta tehtäväksi aikaisintaan 9 kuukauden ikäisenä. Vuotta vanhempi ensisynnyttäjä ei enää pysty lantioluiden luutumisen vuoksi synnyttämään normaalisti. Ranskanluppa tekee muiden suurten rotujen tapaan usein hyvinkin suuren poikueen. 7–12 on tavallisin poikasten määrä.

Suurten kanirotujen tapaan ranskanlupat eivät ole kovin pitkäikäisiä. Keskimääräinen elinikä on 3-5 vuotta. Vanhempiakin yksilöitä on tavattu.

  1. Diana Faria: French Lop Pet Guide. Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]