Ranskan Agnes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuosina 1171–1240 eläneestä naisesta. Vuosina 1260–1325 eläneestä Ranskan Agnesista on erillinen artikkeli.

Agnes (11711240) oli ranskalaissyntyinen prinsessa, josta tuli lapsena kahden Bysantin keisarin vaimo.

Agnes oli Ranskan kuninkaan Ludvig VII:n ja tämän kolmannen vaimon Champagnen Adèlen tytär. Agnes lähetettiin jo nuorena Bysantin valtakuntaan, jossa hänen oli tarkoitus mennä naimisiin kruununperillisen Aleksios II Komnenoksen kanssa.[1]

Konstantinopolissa häntä koulutettiin monimutkaisessa bysanttilaisessa hovietiketissä. Hänet kastettiin myös uudelleen ortodoksisen kirkon tapojen mukaan ja hänelle annettiin keisarinnalle paremmin sopiva nimi, Anna.

Vuonna 1180 Manuel I kuoli ja hänen 13-vuotias poikansa Aleksios nousi valtaistuimelle. Pian tämä jälkeen 9-vuotias Agnes ja Aleksios myös vihittiin. Todellisuudessa valtakuntaa hallitsi Aleksioksen äiti Maria, mutta vuonna 1183 Andronikos I Komnenos syrjäytti Marian. Pian Andronikos myös kruunattiin Aleksioksen kanssahallitsijaksi. Lokakuussa Andronikos antoi murhata Aleksioksen ja Agnesista tuli leski jo 12-vuotiaan. Leskenä hän ei kuitenkaan kerennyt olla kauan koska Andronikos meni hänen kanssaan naimisiin. Andronikos oli itse 65-vuotias.[1]

Vuonna 1185 Andronikos syrjäytettiin. Agnes selvisi seuranneesta sekasorrosta koska hänestä tuli kenraali Aleksios Branasin rakastajatar. Seuraavaksi Agnesin elämästä ei tiedetä mitään ennen vuotta 1204. Silloin hän meni naimisiin entisen rakastajansa pojan, Theodosios Branasin, kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Agnes-Anna of France,wife of Alexius II and Andronicus I of the Comneni Dynasty An Online Encyclopedia of Roman Emperors. Viitattu 28.3.2014.
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.