Ranskan 2. panssaridivisioona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1943 perustettua divisioonaa. Vuonna 1940 perustetusta, lyhytaikaiseksi jääneestä Ranskan 2. panssaridivisioonasta on eri artikkeli.
2. panssaridivisioona
divisioonan tunnus
divisioonan tunnus
Toiminnassa 24. elokuuta 1943 – 31. maaliskuuta 1946
1977–1999
Valtio  Ranska
Puolustushaarat Maavoimat
Aselajit Panssari
Koko divisioona
Sodat ja taistelut Toinen maailmansota
Komentajat
Tunnettuja komentajia Philippe Leclerc

Ranskan 2. panssaridivisioona (ransk. 2e Division Blindée) oli Ranskan maavoimien panssariyhtymä, joka perustettiin toisessa maailmansodassa vuonna 1943 Pohjois-Afrikassa. Se otti osaa sotatoimiin Länsi-Euroopassa osana kenraali Pattonin Yhdysvaltain 3. armeijaa. Yhtymä lakkautettiin 1999, jolloin sen perinteet siirrettiin 2. mekanisoidulle prikaatille.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioona perustettiin Italian hallinnoimaan Libyaan vuodesta 1940 hyökänneistä yksiköistä, jotka olivat edenneet vuoteen 1943 mennessä Tripoliin Leclercin johdolla. Yhtymä nimettiin 2. kevyeksi divisioonaksi ja elokuussa 1943 se organisoitiin Yhdysvaltain kevyen panssaridivisioonan mukaiseksi.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioona kuljetettiin huhtikuussa 1944 Britteinsaarille ja edelleen 29. heinäkuuta Ranskaan. Ranskan taisteluissa se vapautti Pariisin, torjui Saksan panssariprikaatin hyökkäyksen Lorrainessa ja sulki Savernen aukon sekä vapautti Strasbourgin. Colmarin motista käytyjen taisteluiden päätyttyä se hyökkäsi Royanin satamakaupunkiin, mistä vapauduttuaan se palasi länteen osallistuen hyökkäykseen Saksan alueella. Divisioona lakkautettiin sodan jälkeen, kunnes se aktivoitiin uudelleen 1970-luvulla.

Ranskan maavoimia uudelleen järjesteltäessä 1999 divisioona hajotettiin 1. heinäkuuta ja sen perinteet siirrettiin 1. mekanisoidulle prikaatille.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:2nd Armored Division (France)