Ranskan 11. laskuvarjoprikaati

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11. laskuvarjoprikaati
Le 11e.B.P..jpg
Toiminnassa 1999 -
Valtio Ranskan lippu Ranska
Puolustushaarat Maavoimat
Osa joukkoa CFAT
Koko 8 500 sotilasta
Tukikohta Balma, Toulouse
Vuosipäivät Saint-Michael, 29. syyskuuta

11. laskuvarjoprikaati (ransk. 11e Brigade Parachutiste, 11e BP) on Ranskan maavoimien yhtymä, joka koostuu pääosin jalkaväestä. Se kuuluu osaksi Ranskan maahanlaskujoukkoja ja on erikoistunut maahanlaskuihin ja ilmarynnäköihin. Divisioonan esikunta on Balmassa lähellä Toulousea. Prikaatin sotilaat käyttävät punaista barettia lukuun ottamatta muukalaislegioonan sotilaita, jotka käyttävät erikoisjoukkojen vihreää barettia.

Prikaati ylläpitää 11. rynnäkködivisioonan, joka muodostettiin 1961 lakkautetuista 10. ja 25. laskuvarjodivisioonista, perinteitä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. rynnäkködivisioona perustettiin 1. toukokuuta 1961 10. ja 25. laskuvarjodivisioonien maahanlaskuosista. Divisioonaan liitettiin 9. siirtomaadivisioona 1. joulukuuta 1963, jolloin se nimettiin 11. divisioonaksi. Divisioonan toiminta alkoi heinäkuussa 1966 ilman divisioonajoukkoja. Siihen kuului kolme etäällä toisistaan olevaa prikaatia: 9. merijalkaväprikaati Saint-Malossa, 20. maahanlaskuprikaati Toulousessa ja 25. maahanlaskuprikaati Paussa.

Tukipataljoona perustettiin 1. helmikuuta 1964 Auchiin ja se vastasi lääkintä- ja muonahuollosta. Maaliskuussa 61. ilmakuljetusprikaati siirtyi Pauhun ottaen valvontaansa aiemmat kuljetuskomppaniat. Heinäkuussa 1966 divisioonan vahvuus ylitti 16 000 henkeä ja siihen kuului kaksi prikaati, jotka oli muodostettu viidestä rykmentistä.

11. divisioona lakkautettiin 1. huhtikuuta 1971, kun aloitettiin 11. laskuvarjodivisioonan muodostaminen Toulouseen. Divisioonasta poistui yksi prikaati ja samalla 20. ja 25. maahanlaskuprikaatit nimettiin uudelleen 1. ja 2. laskuvarjoprikaateiksi ja niihin liitettiin kumpaankin tukipataljoona. Kolmesta tukirykmentistä muodostettiin kaksi uutta. 17. laskuvarjopioneerirykmentti lakkautettiin.

Ranskan maavoimia uudelleen organisoitaessa vuonna 1999 divisioonasta muodostettiin 11. laskuvarjoprikaati Balmaan lähelle Toulousea. Prikaati osallistui yhdessä 2. muukalaislegioonan laskuvarjorykmentin kanssa Norsunluurannikolla operaatio Licorneen.

Prikaatin palvelus Afganistanissa osana Nato joukkoja alkoi vuonna 2006 ja se vapautui tehtävästä syyskuussa 2007. Divisioona on sen jälkeen ollut useaan otteeseen Afganistanissa.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. laskuvarjoprikaati on Ranskan maavoimien ainoa laskuvarjoprikaati. Siihen ei kuitenkaan kuulu laskuvarjorykmenttejä, jotka on liitetty Ranskan asevoimien erikoisjoukkoihin. 2. merijalkaväen laskuvarjorykmentti on sijoitettu lähelle Réunion ja se on liitetty Intian valtamerelle sijoitettuihin joukkoihin.

Prikaati oli vuoden 2000 alussa sijoitettuna Lounais-Ranskaan lukuun ottamatta 2. muukalaislegioonan laskuvarjorykmenttiä, joka oli Calvissa Korsikalla. Prikaatin vahvuus on 8 500 henkeä ja siihen kuuluu kahdeksan rykmenttiä.[1]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:11th Parachute Brigade (France)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]