Ranskalainen etiketti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ranskalainen etiketti on ruokailua koskeva etiketti eli käyttäytymissääntö. Sen mukaan yleinen ruokien syömisjärjestys on seuraava:

  • kylmät kalaruoat
  • kylmät liharuoat
  • lämpimät kalaruoat
  • lämpimät liharuoat
  • makeat jälkiruoat
  • juustot

Ranskalaiseen ruokailuetikettiin kuuluu myös se, että järjestyksessä saa aina palata taaksepäin mutta ei harppoa liikaa eteenpäin. Lisäksi kahden eri osan laittamista samalle lautaselle pidetään huonona tapana. Jos ruokailee paikassa, jossa tarjoilija voi viedä lautasen pois, voi tälle ilmoittaa haluavansa vielä pitää lautasen asettamalla ruokailuvälineet kello kolmen ja yhdeksän kohdille (lautanen on kellotaulu ja ruokailuvälineet kellon viisarit). Jos haluaa luopua lautasestaan, laitetaan ruokailuvälineet osoittamaan kello viiteen.

Ranskalainen ruokailuetiketti ei ole yleismaailmallinen, vaan erityisesti Aasiassa kukin maa noudattaa omaa hyvän tavan säännöstöään, josta on syytä ottaa selvää, sillä huono käytös saattaa loukata paikallisia.

Ruoat voidaan jakaa karkeasti eri kategorioihin niiden syömisjärjestyksen perusteella siinä tapauksessa, että ruoka ei toimi eväänä tai ruokalajeja ei ole vain yhtä: esimerkiksi alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruoan syömistä koskevia erilaisia sääntöjä sanotaan etiketiksi eli hyvän käytöstavan säännöstöksi.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.