Rankin Inlet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rankin Inlet
(Kangiqliniq)
ᑲᖏᕿᓂᖅ
Rankin Inlet 2014.jpg

Rankin Inlet

Koordinaatit: 62°48′35″N, 092°05′58″W

Valtio Kanada
Territorio Nunavut
Alue Kivalliq
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Robert Janes
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 20,24 km²
Väkiluku (2001) 2 177
 – Väestötiheys 107,6 as./km²
Rankin Inlet (inuktitutiksi Kangiqiniq ᑲᖏᕿᓂᖅ tai Kangirliniq ᑲᖏᖅᖠᓂᖅ, suom. syvä lahti) on inuitien asuttama kylä Kivalliqin alueella Nunavutissa, Kanadassa. Kylä sijaitsee Hudsoninlahden länsirannalla, ja on Kivalliqin alueen keskuspaikka. Vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan kylän asukasluku oli 2 177, kun se vuonna 1996 oli 2 058. Kylän pinta-ala on 20,24 neliökilometriä. [1]

Kaupungin perustivat 1957 Rankin Inletissä toimineen nikkeli- ja kuparikaivoksen omistajat. Kaivostoiminta jatkui aina vuoteen 1962. Kaivos oli ensimmäinen inuitien omistama ja johtama kaivos Kanadassa. Kaivoksen sulkemisen jälkeen on tehty useita tuloksettomia yrityksiä kehittää vaihtoehtoinen tulonlähde kaupunkilaisille. Kaupungissa on yritetty muun muassa sikojenkasvatusta, mutta sikala houkutteli kaupunkiin jääkarhuja. Myös sianliha maistui kalalle, sillä kalaruokavalmiste oli sikojen pääasiallinen ruoka.lähde?

Kylässä on pieni Rankin Inletin lentoasema, joka on ainoa kulkuyhteys muualle maailmaan. Nunavutin territorion senaattori on ehdottanut miljardin dollarin tienrakennusprojektia, tarkoituksenaan rakennuttaa maantie Churchillistä Rankin Inletiin.

Rankin Inlet oli myös ehdokkaana Nunavutin territorion pääkaupungiksi, mutta vuoden 1995 äänestyksessä pääkaupungiksi valittiin Iqaluit.

Tunnettuja Rankin Inletistä kotoisin olevia henkilöitä on muun muassa National Hockey Leaguessa pelaava Jordin Tootoo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] Statistics Canada

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]