Ranbaxy Laboratories

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranbaxy Laboratories Limited
Ranbaxy Logo.svg
Perustettu 1961
Lakkautettu 2014–2015 liitetty Sun Pharmaan (osia Ranbaxystä myyty pois)
Toimitusjohtaja Malvinder Mohan Singh
Kotipaikka Gurgaon, Haryana, Intia
Toimiala Lääketeollisuus
Henkilöstö 1 100 tutkimuksessa ja tuotekehityksessä
Emoyhtiö Sun Pharmaceutical Industries, 2014-
Kotisivu www.ranbaxy.com

Ranbaxy Laboratories Limited oli Intian suurin lääkealan yritys. Yhtiö perustettiin vuonna 1961 ja se vei tuotteitaan 125 maahan. Toimintaa yhtiöllä oli 46 maassa ja tehtaita seitsemässä maassa. Se oli maailman kymmenen suurimman geneerisen lääketehtaan joukossa. Yrityksen toimitusjohtaja oli Malvinder Mohan Singh.

Ranbaxy listautui pörssiin vuonna 1973. Enemmistö yhtiön osakekannasta oli vuodesta 2008 lähtien japanilaisen lääketeollisuusyhtiön Daiichi Sankyo Co:n omistuksessa.

Vuonna 2014 lääketeollisuusyhtiö Sun Pharmaceutical Industries hankki osake-enemmistön Ranbaxystä; nämä yritykset olivat ennen yhdistymistään Intian kaksi suurinta lääketeollisuusyhtiötä.[1] Yhdistymisten edetessä Sun Pharma oli jo myynyt pois keskushermostoon vaikuttavien lääkkeitä valmistavat Ranbaxyn tehtaat ja kertoi helmikuussa 2016 aikovansa myös myydä joitain muitakin osia Ranbaxysta pois.[2] Osa yritysjärjestelyistä johtui Intian kilpailuviranomaisten päätöksistä, jotka pakottivat Sun Pharman luopumaan joistain osista Ranbaxya.

Yhdistynyt Sun Pharma–Ranbaxy on maailman viidenneksi suurin geneeristen lääkkeiden valmistaja.[1] Vuonna 2016 yksi Intian suurimmista pörssiyhtiöistä, ja sen osakkeen noteerasivat sekä Bombayn pörssi (BSE) että Intian kansallinen pörssi (NSE).[3][4]

Ranbaxyn ja Pfizerin kiista Suomessa käytetystä kolesterolilääkkeestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2014 lääketehdas Pfizerin maksamaan Ranbaxylle 16,5 miljoonaa euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikuluineen Suomessa käydyssä kolesterolilääkeriidassa. Oikeuden mukaan Pfizer esti Ranbaxyn halpalääkkeen myynnin vuosina 2007–2009 turvaamistoimihakemuksilla, jotka oikeus katsoi turhiksi. Kun patentti raukesi Ranbaxyn kopiolääkkeen hinta oli 90 prosenttia halvempi ja saavutti 80 prosentin markkinaosuuden. Suomessa sai vuoteen 1995 valmistuspatentin, muualla patentin sai itse tuotteelle. Valmistuspatentille ei saanut samanlaista lisäsuojaa, joka on hakemuksesta mahdollinen lopputuotteelle. Pfizer pyrki estämään kopion tulon markkinoille, mutta menettely katsottiin oikeudessa tuomittavaksi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sun Pharma - Ranbaxy Merger sunpharma.com. Viitattu 29.2.2016. (englanniksi)
  2. Ashwin Mohan: Sun Pharma looks to divest more assets from Ranbaxy stable 12.2.2016. economictimes.indiatimes.com. Viitattu 29.2.2016. (englanniksi)
  3. Sun Pharmaceutical Industries Ltd. economictimes.indiatimes.com. Viitattu 29.2.2016. (englanniksi)
  4. Sun Pharmaceuticals Industries Ltd. (SUNPHARMA) - Company History business-standard.com. Viitattu 29.2.2016. (englanniksi)
  5. Tuomo Pietiläinen: Pfizer esti väärin perustein edullisen lääkkeen myynnin. Helsingin Sanomat, 6.6.2014, s. A 36.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]