Ramses XI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ramses XI hieroglyfein
syntymänimi
xaC2R19C12N36
r r
msHqAnTriwnz
z
Ramses-khaemwaset-meryamun-netjerheqaiunu
Auringosta syntynyt
Ilmestyy Thebasta
Amonin rakastama
Jumalainen Heliopoliksen hallitsija
valtaistuinnimi
ra
mn
mAatstp
N17
p
t
H
Menmaatra-setepenptah
Ra-jumalan totuus säilyy
Ptahin valittu

Ramses XI (tai Ramesses XI) oli muinaista Egyptiä vuosina 1099–1069 eaa. hallinnut, Egyptin 20. dynastian viimeinen faarao.

Ramses XI:n noustessa valtaan Egypti oli luhistumisen partaalla. Haudanryöstelystä oli tullut päivittäinen riesa eikä siihen pystytty enää puuttumaan. Perättäiset huonot Niilin tulvat aiheuttivat katovuosia, joiden seurauksena maassa vallitsi nälänhätä, joka johti sisällissotaan.[1] Ei tiedetä, selviytyikö tuolloin ylipappina toiminut Amenhotep murhayrityksestä, mutta hän on yrittänyt pyytää Ramses XI:n suojelusta mikä on johtanut entistä laajempaan sisällissotaan. Paneshyn joukot marssivat pohjoiseen päästäen Hardaihin valtaan väli egyptissä.[1] Paneshy olisi tietojen mukaan tuhonnut Hardain kaupungin vetäytyen tämän jälkeen takaisin Nubiaan.

Kenraali Piankh johti tällä välin armeijansa Thebesiin, jossa hän anasti faaraolta vallan tehden itsestään Egyptin visiirin.[2]

Amonin papit, joilla oli paljon valtaa, ottivat Ramses XI:n hallituskaudella eteläisen Egyptin hallintaansa ja Ramses XI hallitsi näin vain aivan maan pohjoisosassa. Myös pohjoinen osa oli kuitenkin jakautunut niin, että Ramses hallitsi todennäköisesti vain pientä aluetta oman hallituskaupunkinsa (Taniksen) ympärillä. Ramses ei myöskään ilmeisesti osallistunut suuremmin hallitsemiseen, sillä visiiri ja kenraalit suorittivat useimmat hallitsijan tehtävistä. Hallituskautensa loppupuolella Ramseksella ei enää edes ollut minkäänlaista valtaa, vaikka hän sai pitääkin kuninkaalliset tittelinsä. Etelässä hallitsi Amonin pappi Herihor ja pohjoisessa Smendes I, joka oli mahdollisesti Ramses XI:n poika.

Jossain vaiheessa Ramses XI:n hallituskautta Panehsyn joukot marssivat pohjoiseen. Syytä tähän ei tiedetä: Joko se tapahtui Ramses XI:n pyynnöstä tai sitten ylipappina toiminut Amenhotep oli pyytänyt joukkoja saapumaan.[1]

Ramses XI:n hautapaikkaa ei tiedetä, mutta Kuninkaiden laakson hauta KV4 katsotaan usein hänelle valmistetuksi. Hauta on jäänyt keskeneräiseksi, eikä sen seiniä koristavia maalauksia ole saatu valmiiksi. Se on ollut avoinna muinaisista ajoista asti ja siellä onkin huomattava määrä eri aikakausien vierailijoiden kirjoituksia. Howard Carter käytti hautaa varastona ja Tutankhamonin haudan kaivauksiin osallistuneet työntekijät käyttivät sitä ruokasalina.

Ramses XI:n muumiota ei ole löydetty.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Ramses X
Egyptin faarao
20. dynastia
Seuraaja:
Smendes