Ramses VI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ramses VI hieroglyfein
syntymänimi
C2msz
z
C12nTrHqAiwn
Ramses-amonnetjerheqaiunu
Auringosta syntynyt
Amon, jumalainen Heliopoliin hallitsija
valtaistuinnimi
ra
nb
mAatimn
n
N36
Nebmaatra-meryamen
Ra on totuuden herra
Amonin rakastama

Ramses VI (tai Ramesses VI) oli muinaista Egyptiä 20. dynastian aikaan vuosina 1143–1136 eaa. hallinnut faarao.

Ramses VI:n noustessa valtaan, Egypti oli niin taloudellisesti kuin poliittisestikin erittäin heikossa asemassa. Se oli menettänyt hallinnoimiaan alueita Nubiassa ja Siinailla toimivat kaivokset oli lakkautettu. Koko valtakunta oli sortumisen partaalla ja Ramses VI:n arvovalta kyseenalainen. Ramses VI yritti kohentaa asemaansa kirjoituttamalla nimensä Ramses III:n poikien luetteloon Medinet Habussa, mutta se ei tuottanut haluttua tulosta.

Ramses rakennutti lyhyen hallituskautensa aikana patsaan Heliopoliihin, steelan Thebaan ja pylvään Memfikseen. Kuningasta esittäviä patsaita pystytettiin ainakin Bubastikseen, Koptokseen ja Tanikseen.

Ramses VI haudattiin Kuninkaiden laakson hautaan KV9, jonka hän mahdollisesti otti itselleen edeltäjältään. Hautaan murtautui kuitenkin varkaita, jotka hautakaluston varastamisen lisäksi tuhosivat Ramseksen muumion. Papit yrittivät korjata muumiota kasaamalla luita muumion kääreisiin. He eivät kuitenkaan olleet kovin huolellisia, sillä joukkoon joutui myös muiden henkilöiden luita.

Edeltäjä:
Ramses V
Egyptin faarao
20. dynastia
Seuraaja:
Ramses VII