Raittiusyhdistys Neliapila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raittiusyhdistys Neliapila perustettiin 28. helmikuuta 1965 Keski-Suomessa. Sen toiminta oli lähellä Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistystä (SRK). Järjestön perustivat kansanedustaja Artturi Jämsén vaimonsa ja vaalipäällikkönsä Aarne Kotilaisen kanssa. Yhdistyksen tarkoituksena oli toimia koko maassa "ajallisen isänmaan hyväksi" korostaen "varjelemisen välttämättömyyttä". Jämsénin oli tarkoitus toimia yhdistyksen toimitusjohtajana, jonka alaisuudessa olivat 20 piiritason vastaavaa ja 360 toimimiestä. Jämséniä avustivat alavieskalaiset Olga ja Heikki Saari sekä Eino Kimpimäki. Saari, Kimpimäki ja Jämsén kuuluivat kaikki SRK:n johtoon.

Neliapilan tarkoitus oli kohdistaa toimintansa näkyvissä olevan vasemmistovaaran torjumiseen. Sen piti "valaista vasemmiston olemusta ja pyrkimyksiä" ja tähdentää kuten SRK:kin äänestysvastuuta jokaisen velvollisuutena. Neliapilan työtä suunniteltiin myös SDP:tä vastaan, sillä senkin piirissä arveltiin olevan toimintaa, joka saattoi haitata kansakunnan luottamusta eduskunnan porvarillista enemmistöä kohtaan. Yhdistys lakkautettiin vuonna 1970 ja sen tilalle tuli Alvajärven Raittiusyhdistys, jolle siirrettiin myös lakkautetun Neliapilan varat.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isohookana-Asunmaa Tytti: Maalaisliitto-Keskustan historia 5. WSOY, 2006. ISBN 951-0-32695-X. s.148-150
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.