Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rasekon ammattiopiston Eeronkujan toimipisteen rakennuksia.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä eli Raseko on Naantalin, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Raision ja Ruskon kuntien omistama koulutuskuntayhtymä, joka tarjoaa ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja, erikoisammattitutkintoja, yksittäisiä tutkinon osia ja osan osia, työvoimakoulutusta, ajankohtaisseminaareja sekä erilaisia palveluja opiskelijatyönä.

Rasekon ammattiopistolla on viisi perustutkintoihin kouluttavaa toimipistettä, jotka sijaitsevat Raisiossa (4 toimipistettä) ja Mynämäessä (yksi toimipiste). Vuonna 2020 Rasekon opiskelijavirtaama oli noin 3 700 ja tutkintoja suoritettiin noin 960. Henkilökuntaa Rasekolla oli vuonna 2020 noin 230. Vuoden 2020 toimintakulut olivat 16,9 miljoonaa euroa.[1] Koulutuskuntayhtymä on perustettu vuonna 1958.[2]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2016 alussa Rasekon ammatillista peruskoulusta antavat oppilaitokset (Naantalin ammattiopisto, Raision ammattiopisto, Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopsito, Raision kauppaopisto sekä Raision aikuiskoulutuskeskus Timali) yhdistettiin Rasekon ammattiopistoksi. Yksikköjen vanhat nimet jäivät pois käytöstä ja niistä tuli toimipisteitä.

Oppilaitokset ennen vuonna 2014 tehtyä organisaatiouudistusta olivat:[3]

Naantalin ammattiopistossa hotelli-, ravintola- ja catering-alalta valmistuu kokkeja ja sosiaali- ja terveysalalta lähihoitajia. Vuonna 2014 kokonaisopiskelijamäärä oli 275 ja aloittaneita opiskelijoita oli 123. Opiston kerrosala on 2652 neliömetriä ja Raseko toimii tiloissa vuokralla. Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopistossa opiskellaan käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoja, ammattitutkintoja sekä erikoisammattitutkintoja: käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani, ammattialoina tekstiili, metalli, puu ja korjausrakentaminen sekä muinaistekniikka; käsityöntekijän ammattitutkinnot eri ammattialoilla; seppäkisällin ammattitutkinto, osaamisalana seppä tai puukkoseppä; käsityömestarin erikoisammattitutkinto; seppämestarin erikoisammattitutkinto, osaamisalana seppämestari tai puukkoseppämestari. Vuonna 2014 kokonaisopiskelijamäärä oli 185 ja aloittaneita opiskelijoita oli 77. Opiston kerrosala on 5026 neliömetriä ja Raseko on tiloissa vuokralla.[4] Mynämäen oppilaitos liitettiin osaksi Rasekoa vuonna 2010, aiemmin se oli Mynämäen kunnan omistama ja nimeltään Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos.[2]

Rasekon ammattiopiston koulutusvaihtoehdot ovat: Autolalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja; Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki; Kiinteistöpalvelujen perustutkinto, kiinteistönhoitaja; Kone- ja metallialan perustutkinto, koneistaja, kunnossapitoasentaja, levyseppähitsaaja; Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja; Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, automaatioasentaja; Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti; Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, ICT-asentaja; Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi; Artesaan, tuotteen suunnittelun ja valmistuksen osaamisala / vaatetus. Vuonna 2014 kokonaisopiskelijamäärä oli 604 ja aloittaneita opiskelijoita oli 182. Opiston tilat koostuvat useista eri rakennuksista joiden kokonaiskerrosala on 16 494 neliömetriä, jonka lisäksi vuokrattua tilaa on 1016 neliömetriä. Raision kauppaopistossa opiskellaan merkonomiksi. Kauppaopiston kokonaisopiskelijamäärä vuonna 2014 oli 295 ja aloittaneita opiskelijoita oli 121. Raision oppisopimustoimistossa oli vuonna 2014 voimassa olleita oppisopimuksia 248 ja vuoden aikana uusia 63. Kauppaopiston, oppisopimustoimiston ja hallinnon tilojen kerrosala on 3908 neliömetriä. Raision aikuiskoulutuskeskus Timalissa voi opiskella ICT-alaa, kaupan alaa ja markkinointia, Kotityöpalveluita, käsi- ja taideteollisuusalaa, ravitsemispalveluita, sihteeri- ja toimistotyötä, sosiaali- ja terveysalaa, taloushallintoa sekä yrittäjyttä ja johtamista. Timalin kokonaisopiskelijamäärä vuonna 2014 oli 546, perustutkinnon opiskelijamäärä 154 ja vuoden aikana kirjoilla olleiden opiskelijoiden määrä 1968. Timalin tilojen kerrosala on 3995 neliömetriä.[4]

Koulutusalat 2020-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raseko antaa koulutusta seuraavilla aloilla: taideteollisuusala, tekstiili- ja muotiala, liiketoiminta, tekniikan alat kuten ajoneuvoala, sähkö- ja automaatioala, rakennusala sekä kone- ja tuotantotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, sosiaali- ja terveysala sekä muut hyvinvointialat, palvelualat kuten ravintola- ja catering-ala, matkailuala, puhtaus- ja kiinteistöpalveluala sekä logistiikka. Rasekolla on ainutlaatuisia oppimisympäristöjä kuten LastenAmis, Fab Lab Raseko sekä Rasekon FoodLaboratory. Digitaalisuudella on merkittävä osuus opetuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raision seudun koulutuskuntayhtymän toimintakertomus 2020. Tilinpäätös 2021 (pdf) Raision seudun koulutuskuntayhtymä. Viitattu 7.5.2022.
  2. a b Passoja, Teemu: Loskät Rasekoon. Naantalin–Raision kaupunkiuutiset, 13.1.2010, 17. vsk, nro 1, s. 5. Naantali: ML-Mediat Oy. ISSN 1797-3155. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 20.4.2016.
  3. Jatkossa nuorten ja aikuisten ammatillisesta koulutuksesta vastaavat Rasekon ammattiopisto ja Rasekon aikuisopisto Timali 17.11.2015. Raision seudun koulutuskuntayhtymä. Viitattu 28.9.2018.
  4. a b Raision seudun koulutuskuntayhtymän toimintakertomus 2014 (pdf) Raision seudun koulutuskuntayhtymä. Viitattu 19.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]