Luettelo televisiosarjan Uutishuone henkilöistä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Raija Aalto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee Yle TV1:llä esitetyn televisiosarjan Uutishuone henkilöitä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Raija Aalto, o.s. Korhonen (Krista Kosonen)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raija taksissa matkalla lentokentälle vuonna 1979 (osa 12).

Raija on syntynyt vuonna 1946. Koulun jälkeen hän aloittaa suomen kielen opinnot Helsingin yliopistossa. Kahden opiskeluvuoden jälkeen hän hakeutuu toimittajaksi: Raijan tavoittelema toimittajanpaikka Kansan Uutisissa menee ohi suun, mutta puolivahingossa hän päätyy Yleisradion TV-uutisiin toimittajaksi (aviomies Pertti oli lähettänyt hakupaperit Yleisradioon Raijan kiellosta huolimatta). Työ Yleisradiossa imaisee hänet tosissaan mukaansa, ja työstä muodostuu hänelle lähes koko elämä – loppujen lopuksi se vie hänen perhesuunnitelmansa ja aviomies Pertin, mutta antaa hyvän ystävän ja lopulta rakkauden. Myös tupakoinnin aloittaminen voidaan tietyllä tavalla lukea työpaikkaan.

Raija on ajatusmaailmaltaan voimakkaan vasemmistolainen. Hänen unelmansa on "muuttaa maailmaa", ja esimerkiksi Chilessä valtaan noussut Salvador Allende miellyttää häntä. Chilen ihmiskasvoinen sosialismi saa hänet haluamaan muutoksia myös omaan elämäänsä, mikä ajaa hänet lopulta haluamaan omaa elämää ja avioeroa Pertistä.

Yleisradiossa hänen suurin unelmansa on lukea uutiset, mutta tähän ei suostuta, sillä 1960- ja 1970-lukujen Suomessa se koetaan miesten työksi. Sarjan viimeisessä osassa, jouluna 1979, hän lopulta kuitenkin saa lukea Tv-uutiset. Lukemisen jälkeen hän lähtee vuodeksi Lontooseen kirjeenvaihtajan sijaiseksi.

Raija on mennyt 21-vuotiaana naimisiin Pertin kanssa. Avioliitto kuitenkin päättyy vuonna 1973, kun Raija haluaa itsenäistyä ja "hankkia elämälleen tarkoituksen". Avioero onnistuu, kun Raija lavastaa aviorikoksen päällikkönsä Martin kanssa. Samaan aikaan hänellä on myös yhden yön juttu chileläisen miehen (Julius Pillai) kanssa. Sarjan lopulla Vesa lopulta tunnustaa tunteensa Raijaa kohtaan, ja he ajautuvat sänkyyn. Raija lähtee Lontooseen, mutta sanoo rakastavansa Vesaa – "kymmenen vuoden rinnalla yksi vuosi on lyhyt aika".

Vesa Suominen (Samuli Vauramo)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesa vuonna 1973 (osa 6).

Vesa on syntynyt vuonna 1944. Hänen perheensä on voimakkaasti SDP:n takana, ja uutisiin hän on päässyt isänsä painostuksesta. Martin ja Vesan välinen suhde ei ole kovin hyvä, ja Martti ei oikein usko Vesan onnistumiseen. Ennen uutisia Vesa on toiminut ainoastaan ilmaisjakelulehden toimittajana, ja sitä Martti ei pidä vakavasti otettavana journalismina. Vesa etenee lopulta Martin ja Keijon varjosta toimituksen päälliköksi.

Vesan ja Raijan välillä on koko sarjan aikana näkyvillä selkeä jännite, joka kuitenkin purkautuu tekoihin vasta aivan sarjan viimeisessä osassa vuonna 1979. Vesalla on sarjan aikana myös lyhyt suhde perintöprinsessa Helenaan (Malla Malmivaara) kanssa. Vuonna 1979 Vesa menee naimisiin Anneli "Antsa" Koposen (Inka Kallén) kanssa, vaikka ei tätä kovinkaan paljoa rakasta – hän ei vain halua menettää poikaansa Mikkoa, jonka sai Annelin kanssa. Sarjan lopussa Vesa lupaa Raijalle jättää Annelin, mutta "ei aio hylätä poikaansa".

Irma Andersson, myöh. Viitamäki (Noora Peltokukka)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irma on vuonna 1947 syntynyt kuvaussihteeri. Irma on aito blondi, joka välillä puhuu ennen kuin ajattelee. Hän suhtautuu elämään positiivisesti, ja tukee työtovereitaan avoimesti.

Irma rakastuu silmittömästi toimitukseen tulevaan toimittajaan Lauriin, ja saa tunteilleen vastakaikua. Lauri pääsee eduskuntaan kokoomusedustajana varasijalta, ja Irma ja Lauri menevät naimisiin. He saavat yhden pojan, Jannen. He haluaisivat myös lisää lapsia, mutta sarjan aikana se ei tärppää.

Keijo Hujanen (Juho Milonoff)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keijo on syntynyt vuonna 1938. Hän on Raijan täydellinen vastakohta: hän ei ole kiinnostunut kovinkaan paljoa työstään eikä liiemmin politiikastakaan. Hänen elämässään tärkeämpää osaa näyttelevät naiset ja yhä enenevässä määrin alkoholi.

Keijo on sarjan alkaessa irtisanomisuhan alla, ja hän lähes sabotoi tärkeän kuustudion. Keijo kuitenkin juontaa kyseisen ohjelman, ja hänestä tulee superjulkkis. Keijo nousee Martin tilalle uutistenlukijaksi ja pian uutiset lähes henkilöityvät Keijo Hujaseen. Julkisuus ei kuitenkaan ole aina kovin positiivista, ja hänen ympärillään pyörii ties minkälaista kuuhullua. Keijon pitkä ja taatusti värikäs toimittajaura päättyy vuonna 1979, kun hän juontaa tv-uutiset humalassa. Hänet määrätään puolen vuoden pakkolomalle. Tätä ennen hän oli vuoden johtanut toimitusta Martin kuoleman jälkeen.

Keijo on sarjan aikana naimisissa Hilkan (Nora Lähteenmäki) kanssa, ja heillä on kolme lasta. Keijolla on myös yksi avioliiton ulkopuolinen lapsi Marjatan (Leena Pöysti) kanssa.

Martti Keskitalo (Svante Martin)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martti on toimituksen päällikkö, syntynyt vuonna 1931. Hän pitää Neuvostoliittoa Suomen pahimpana uhkana, ja vartioi tarkasti uutisia, joita toimituksen työntekijät itäisestä naapurista tekevät. Martti ei pidä Vesaa hyvänä toimittajana, koska tämä on tullut suhteilla toimitukseen – toisaalta hän luottaa Raijaan lähes sokeasti.

Martti on ollut ennen sarjan alkua naimisissa, mutta tämä lapseton liitto on päättynyt eroon. Myöhemmin sarjan edetessä paljastuu, että Martti on homoseksuaali ja yhdessä meteorologi Aarnen (Nicke Lignell) kanssa. Raija ja Martti levittivät toimituksessa perätöntä "totuutta", että heillä on suhde – näin Raija saa avioeron ja Martin homoseksuaalisuus ei paljastu, kun hänellä on heteroseksuaalinen suhde.

Martti kuolee traagisesti Rissalan lentoturmassa vuonna 1978. Tämä muuttaa toimituksen rakenteen rajusti, ja hänen tilalleen nousee Keijo. Hautajaisissa selviää, että Martti on testamentannut koko omaisuutensa Raijalle. Omaisuuden joukosta löytyy myös Martin kirjoittama kirja, joka aluksi vaikuttaa omituiselta tekeleeltä, mutta loppujen lopuksi se paljastuu nerokkaaksi kuvaukseksi vallan ja median suhteesta. Parin kommelluksen jälkeen kirja julkaistaan postuumisti.

Pertti Aalto (Eero Ritala)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pertti on Raijan aviomies. Sarjan alkaessa he ovat olleet naimisissa vuoden. Vuonna 1968 Pertti lukee vielä yliopistossa tähtitiedettä, ja uskottelee olevansa tulevaisuudessa matemaattisten aineiden opettaja. Pertti ei kuitenkaan menesty opinnoissaan, ja lopulta hän lopettaa opintonsa ja aloittaa työt samassa voimalaitoksessa, jossa on töissä myös Raijan isä Juhani (Jari Pehkonen). Voimalaitoksessa miesten ennestään huonot välit paranevat, ja he suorastaan ystävystyvät.

Raijan ja Pertin avioliitto päättyy vuonna 1973. Avioero tulee lopulta mahdolliseksi, kun Raija "pettää" Perttiä Martin kanssa. Raijan jälkeen Pertti menee uudelleen naimisiin Kaija-nimisen naisen kanssa, ja saa tyttären, jolle annetaan nimeksi Maija.

Lauri Viitamäki (Antti Luusuaniemi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauri on Yleisradioon kokoomuksen kiintiössä tuleva kotimaantoimittaja. Hän on ajatusmaailmaltaan kokoomuslaisen oikeistolainen. Laurista tulee uutisissa suosittu, kun hän esiintyy itse toimittamissaan uutisissa. Laurille uutisia tärkeämpää on kuitenkin politiikkaan osallistuminen, ja vuonna 1972 hän nouseekin varasijalta eduskuntaan.

Lauri ja Irma rakastuvat toisiinsa, ja solmivat avioliiton. He saavat pojan, Jannen. Heillä olisi "tilausta" myös muille lapsille, mutta sarjan aikana ei tärppää.

Liisa "Lissu" Kuulas (Elena Leeve)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liisa eli tuttavallisemmin Lissu on toimituksen ulkomaantoimittajaksi vuonna 1979 tuleva nuori nainen, jolla on suuret uratavoitteet. Hänen isänsä on diplomaatti, minkä vuoksi hän on asunut perheineen ulkomailla, esimerkiksi Lähi-idän maissa. Lissu on opiskellut Englannissa.

Lissu on toimituksen ensimmäinen uutiset lukenut suomenkielinen nainen. Hän nousee yleisön suureksi suosiksi ja lehdistön suosikkitytöksi, joka komistaa lehden jos toisenkin kantta. Hän yrittää käyttää julkisuutta hyväkseen viemällä kustantamoon omissa nimissään Martin kirjoittaman kirjan, mutta perääntyy hankkeesta muun toimituksen kääntyessä häntä vastaan.

Juhani ja Suoma Korhonen (Jari Pehkonen ja Tiina Weckström)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raijan vanhemmat Juhani ja Suoma ovat muuttaneet pohjoisesta Helsinkiin työn perässä: Juhani on työssä voimalassa ja Suoma on siivooja. Juhani on poliittiselta kannaltaan SMP:läinen, ja melko konservatiivinen, jopa rasistinen. Hän ei pidä Neuvostoliitosta ja haluaisi kansan elävän yhä enemmän maaseudusta. Raija-tyttären erilainen maailmankuva ja elämäntapa on kummankin vanhemman silmissä vähintäänkin epäilyttävää.

Elsa Sipilä (Riitta Elstelä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elsa on Yleisradion vahtimestari, joka omilla toimillaan pitää toimitusta yllä. Hänen sanotaan tietävän kaiken, ja hänen apunsa on joskus korvaamatonta. Elsa suosii miehiä, erityisesti Keijon naisseikkailuilta hän ummistaa silmänsä täysin. Naisten etenemistä toimituksessa Elsa ei hyväksy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]