Raidankeuhkojäkälä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Raidankeuhkojäkälä
Lobaria pulmonaria 010108e.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Luokka: Lecanoromycetes
Lahko: Peltigerales
Heimo: Lobariaceae
Suku: Keuhkojäkälät Lobaria
Laji: pulmonaria
Kaksiosainen nimi
Lobaria pulmonaria
(L.) Hoffm.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Raidankeuhkojäkälä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Raidankeuhkojäkälä Commonsissa

Raidankeuhkojäkälä (Lobaria pulmonaria) on kookas lehtimäinen jäkälä, joka kasvaa yleensä puiden, erityisesti raidan (Salix caprea) epifyyttinä. Keuhkojäkälien sukuun kuuluu muitakin Suomessa tavattavia lajeja, kuten tunturikeuhkojäkälä (Lobaria linita) ja kalliokeuhkojäkälä (Lobaria scrobiculata). Raidankeuhkojäkälä on Suomessa luokiteltu vuonna 2010 silmälläpidettäväksi.[1] Se on rauhoitettu Ahvenanmaalla.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raidankeuhkojäkälä on kosteana päältä kirkkaanvihreä ja kuivana harmaanvihreä. Se on verkkoharjuinen yläpinnaltaan. Verkkoharjuissa on soraaleja, jotka tuottavat soredioita eli jäkälämuruja, jotka ovat pieniä kasvullisen leviämisen kappaleita. Jäkälän alapinta on huopainen ja siinä on pieniä kaljuja pullistumia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raidankeuhkojäkälä kasvaa lähes koko Suomessa metsissä kostean pienilmaston paikoilla. Se kasvaa raidan tai haavan pinnalla, joskus myös kuusen oksilla ja lisäksi kallioseinämillä. Se on ominainen vanhojen luonnontilaisten metsien laji, joka on kuitenkin harvinaistunut.

Raidankeuhkojäkälä on myös puhtaan ilman indikaattorilaji, sillä se sietää rikkidioksidia (SO2) alle 30 mikrogrammaa (μg) kuutiometrissä ilmaa. Suomessa tavallisista jäkälistä vieläkin puhtaampaa ilmaa vaativa laji on esimerkiksi riippunaava (Usnea filipendula).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010, s. 298. Helsinki: Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 2010. ISBN 978-952-11-3805-8.
  2. Ahvenanmaan maakuntahallitus: Ahvenanmaalla rauhoitetut lajit Viitattu 8.1.2016. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]