Plutokratia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rahavalta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Plutokratia (kreikaksi ”rahavalta”) on poliittinen järjestelmä, jossa kansalaisten yhteiskunnallisen vaikutusvallan pohjana on omaisuus eikä esimerkiksi syntyperä.[1] Tällaisessa valtiomuodossa valta jakautuu omaisuuden määrän ja yleisen kunnioituksen perusteella. Tuloerot ovat yleensä suuria, ja tulonsiirrot jäävät pieniksi. Sana plutokratia on johdettu muinaiskreikan sanoista πλουτος (plutos, ’rikkaus’) ja κρατείν (kratein, ’hallita’)lähde?.

Hyvä esimerkki tästä järjestelmästä on Solonin 500-luvun alussa eaa. Ateenassa tekemä yhteiskunnallinen uudistus ja kansalaisten jakaminen neljään varallisuusluokkaan. Myös eräiden Sisilian kreikkalaisten siirtokuntien ja Rooman tasavallan hallintojärjestelmissä oli plutokratian piirteitä.[1] Noam Chomsky on kutsunut Yhdysvaltoja ”plutokratiaksi, joka on vain naamioitunut demokratiaksi”.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paavo Castrén ja Leena Pietilä-Castrén: Antiikin käsikirja. Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.castren

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Castrén & Pietilä-Castrén 2000, s. 435
  2. Sincere T. Kirabo: Noam Chomsky: America is a plutocracy masquerading as a democracy Salon. 6.10.2015. Salon Media Group, Inc. Viitattu 30.5.2018. (englanniksi)