Rafflesiakasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rafflesiakasvit[1]
Rafflesia tuan-mudae
Rafflesia tuan-mudae
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Rafflesiakasvit
Rafflesiaceae
Dum.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Rafflesiakasvit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rafflesiakasvit Commonsissa

Rafflesiakasvit (Rafflesiaceae) on Itä- ja Kaakkois-Aasiassa esiintyvä loiskasviheimo. Ne ovat lehdettömiä, varrettomia ja juurettomia kasveja, joilla ei ole lainkaan yhteyttäviä kasvinosia. Etenkin eräillä rafflesioilla (suku Rafflesia) on valtavankokoiset kukat.

Rafflesiakasvit ovat erittäin sopeutuneita loisia. Ne ovat elävät lähes koko elämänsä kastanjaviinien (Tetrastigma) suvun viiniköynnöskasvien sisällä, missä ne muodostavat sienimäistä rihmastoa. Kukinto, joka puhkeaa esiin isäntäkasvin rungosta tai juuristosta, on rafflesiakasvien ainoa isännän ulkopuolelle kasvava osa. Kukat tuoksuvat mädäntyneelle ja houkuttelevat pölyttäjiksi kärpäsiä.

Rafflesiakasveihin luetaan kuuluvaksi kolme kasvisukua, joihin kuuluu yhteensä 26 lajia.[2]

Aikaisemmin heimo tulkittiin laajemmaksi, mutta sittemmin niin ikään sisäloisina eläviä kasveja edustavat heimot Mitrastemonaceae, Cytinaceae ja Apodanthaceae on erotettu pois koko Malpighiales-lahkosta.

Maaliskuussa 2007 julkaistun mitokondrio-DNA:n analysointiin perustuvan tutkimuksen mukaan Rafflesiaceae on eriytynyt tyräkkikasveista (Euphorbiaceae) noin 46 miljoonaa vuotta ennen haarautumistaan edellä mainittuihin kolmeen sukuun. Tämän evoluution aikana heimo on paitsi erikoistunut täysin loiselämään, myös kasvattanut kukkien läpimitan keskimäärin 79 kertaa suuremmaksi kuin tyräkkikasveilla keskimäärin. Tämä on luultavasti evolutiivisen gigantismin ennätys monisoluisten eliöiden joukossa.

Rafflesiakasvien marjamaiset hedelmät ovat mehukkaita ja täynnä pieniä siemeniä. Rafflesioilla ainakin eräät oravat (Callosciurus) ja tupaijat (Tupaia) toimivat siemeten levittäjinä. Rhizanthes- ja Sapria-lajien siementen levittäjiä ei tunneta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Rafflesiaceae Finto, Kassu. Viitattu 21.1.2021.
  2. Stevens, P. F.: Rafflesiaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 21.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.