Rafael Calderón Fournier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rafael Calderón Fournier
Costa Rican presidentti
8. toukokuuta 1990 – 8. toukokuuta 1994
Edeltäjä Óscar Arias
Seuraaja José María Figueres Olsen
Kansanedustaja
1974-1978
Henkilötiedot
Syntynyt14. maaliskuuta 1949 (ikä 74)
Diriamba, Nicaragua
Tiedot
Puolue PUSC
Muut puolueet PRSC
PUSC
PRC
PUN
Tutkinnot Costa Rican yliopisto
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Rafael Ángel Calderón Fournier (s. 14. maaliskuuta 1949 Diriamba, Nicaragua) on costaricalainen poliitikko. Hän toimi maansa presidenttinä 1990–1994. Hän oli PUSC-puolueen presidenttiehdokas myös vuoden 2010 vaaleissa, mutta peruutti ehdokkuutensa lokakuussa 2009, kun hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen kahdesta korruptiosyytteestä.

Calderón Fournier syntyi Nicaraguassa, missä hänen isänsä, entinen presidentti Rafael Calderón Guardia, oli maanpaossa sisällissodan takia. Vuonna 1958 hän palasi Costa Ricaan.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Calderón Fournier oli nuorisopoliitikko PUN-puolueessa (Partido Unificacion Nacional). Hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 1974 ja hän palveli kaksi peräkkäistä toimikautta sosiaalivaliokunnan puheenjohtajana. Valiokunta valmisteli maahan kansaneläkejärjestelmän.

Vuonna 1982 hän oli presidenttiehdokas ja hävisi Luis Alberto Mongelle. Vuonna 1986 hän yritti uudestaan, mutta hävisi jälleen, tällä kertaa Óscar Ariasille. Vihdoin vuoden 1990 vaaleissa hänet valittiin.

Vuonna 1991 hän sai kunniatohtorin arvon Houstonin yliopistosta.

Presidenttikaudellaan Calderón Fournier edisti liberaalia politiikkaa kaikilla talouden aloilla.

Korruptioskandaalit, oikeudenkäynti ja tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Calderón Fournier pidätettiin lokakuussa 2004 syytettynä korruptiosta. Hänet vapautettiin vankilasta, ja asetettiin kotiarestiin.[1]

Calderón Fournierin syytettiin ottaneen vastaan rahaa suomalaisen Instrumentariumin yhteistyökumppanilta vastineeksi sopimuksista. Rikokset liittyvät Instrumentariumin vuonna 2003 tekemään kauppaan, jossa yhtiö myi sairaalalaitteita 40 miljoonalla dollarilla Costa Ricaan.[2] Oikeudenkäynti alkoi 3. marraskuuta 2008, ja kuulemiset päättyivät syyskuussa 2009. Huolimatta syytteistä, hän ilmoitti asettuvansa ehdokkaaksi vuoden 2010 vaaleissa. 5. lokakuuta 2009 hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen ja suuriin korvauksiin. Calderón Fournier valitti tuomiosta, mutta valitus hylättiin 2011. Tuomiota kuitenkin lyhennettiin viidestä vuodesta kolmeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rafael Ángel Calderón Fournier