Radosław Sikorski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Radosław Sikorski

Radosław Tomasz "Radek" Sikorski (s. 23. helmikuuta 1963 Bydgoszcz) on puolalainen konservatiivipoliitikko ja toimittaja. Hän on toiminut Puolan puolustusministerinä 2005–2007 ja ulkoministerinä 2007 –2014.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikorski toimi nuoruudessaan Solidaarisuus-liikkeessä. Vuonna 1981 hän jäi Puolan poliittisen ilmapiiri vuoksi työ- ja lomamatkaallaan Britanniaan. Hän opiskeli Oxfordin yliopiston Pembroke Collegessa filosofiaa, valtiotiedettä ja kansantaloustiedettä ja sai Britannian kansalaisuuden vuonna 1984.

1980-luvun puolivälissä Sikorski toimi sotakirjeenvaihtajana Afganistanissa 1986–1989 mujaheddinien puolella ja Angolassa. Sikorski haastatteli mm. Jonas Savimbia ja Gulbuddin Hekmatyaria. Hän voitti Afganistanissa ottamastaan valokuvasta vuoden 1988 arvostetun World Press Photo -palkinnon.

Vuonna 1990 hän toimi Rupert Murdochin neuvonantajana Puolassa tehdyissä investoinneissa. Sikorski palasi Puolaan vuonna 1992. Hän oli tukenut Lech Wałęsaa presidentiksi ja pääsi välittömästi varapuolustusministeriksi Jan Olszewskin hallitukseen ja oli varaulkoministerinä Jerzy Buzekin hallituksessa.

Vuosina 2002–2005 hän oli tutkijana yhdysvaltalaisessa American Enterprise Institutessa Washingtonissa sekä New Atlantic Initiativen johtajana. Hän palasi Puolaan puolustusministeriksi 2005. Hän erosi 5. helmikuuta 2007, ja eron syyksi on sanottu erimielisyyksiä pääministeri Jaroslaw Kaczyńskiin ja sotilastiedustelun päällikön Antoni Macierewiczin kanssa.

Hän erosi Laki ja oikeus -puolueesta ja siirtyi Kansalaisfoorumiin vuoden 2007 vaaleissa. Vaalien jälkeen hänestä tuli Donald Tuskin hallituksen ulkoministeri.

Sikorski tunnetaan Yhdysvaltain ystävänä ja Venäjän arvostelijana. Hän tuki Puolan NATO- ja Euroopan unioni -jäsenyyttä. Hän vertasi puolustusministerinä kirjoituksessaan Financial Times -lehdessä 29.5.2007 Venäjän–Saksan kaasuputkihanketta Molotov-Ribbentrop-sopimukseen. Venäjä, Saksa ja Euroopan komissio tuomitsivat väitteet.[1] 20. elokuuta 2008 Sikorski allekirjoitti sopimuksen Puolaan sijoitettavasta Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen ohjustukikohdasta.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikorski on naimisissa yhdysvaltalaisen historioitsija-toimittaja Anne Applebaumin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Radosław Sikorski.