Raditz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raditz (jap. ラディッツ, Radittsu) on Akira Toriyaman luoma mangahahmo, joka esiintyy hänen luomassaan Dragonball-sarjakuvassa ja siihen perustuvassa Dragon Ball Z -animessa. [1]

Raditz on Son Gokun isoveli ja isänsä Bardockin vanhin poika. Hän kuuluu taistelijarotu sayalaisiin, ja on yksi viimeisistä rotunsa edustajista. Hän kuuluu myös Freezan armeijaan ja työskentelee yhdessä saiyalaisprinssi Vegetan ja eliitti-saiyalaisen Nappan kanssa.

Raditzin nimi tarkoittaa retiisiä, eli hänen nimensä on muunneltu radish-sanasta. Myös muiden saiyalaisten nimet viittaavat johonkin ruokaan tai vihannekseen.[2]

Raditzilla on pitkät ja piikikkäät mustat hiukset, jotka muistuttavat 3. asteen supersaiyalaisen hiuksia. Hänellä on yllään ruskea saiyalaishaarniska, mustat kengät ja käsineet, punaiset renkaat vasemmassa jalassa ja kädessä, sekä vihreä skanneri (voimatasomittari, joka havaitsee vastustajan voimatason).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Raditz lähetettiin maahan etsimään veljeään Kakarotia (Goku), joka ei ollut suorittanut tehtäväänsä loppuun vauvana - Maan valloitusta.[1] Saavuttuaan Maahan Raditz tapasi Gokun, joka tosin oli menettänyt muistinsa, eikä tiennyt lainkaan saiyalaisjuuristaan tai tehtävästään. Raditz yritti saada Gokun mukaan liittymään maan valloitukseen, mutta Goku kieltäytyi. Raditz otti panttivangiksi Gokun pojan, 4-vuotiaan Son Gohanin, jotta Goku muuttaisi mielensä. Goku kuitenkin liittoutui vanhan vihollisensa Piccolon kanssa, ja he taistelivat Raditzin kanssa Gohanin vapauttamiseksi.[3] Goku ja Piccolo olivat kuitenkin liian heikkoja Raditzia vastaan.

Raditzin kiduttaessa Gokua, 4-vuotiaan Gohanin raivo purkautui ja hän hyökkäsi Raditzin kimppuun vahingoittaen tätä kriittisesti.[4] Raditz haavoittuneena, Goku tarttui häneen niskalukolla ja Piccolo viimeisteli heidät surmankierteellä (Piccolon erikoisisku), joka lävisti sekä Raditzin että Gokun. Raditz ja Goku kuolivat iskuun. Goku siirtyi Taivaaseen harjoittelemaan tunnetun valtiaan Kaioon luokse kun taas Raditz päätyi Helvettiin.[5]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bukujutsu (lentäminen)

Raditz lentää läpi ilmojen käyttäen ki'tään. Raditz on ensimmäinen, joka käyttää lentämistekniikkaa Dragon Ball Z:ssa.

  • Ki-isku

Raditz pystyy tekemään voimakkaita ki-iskuja käsistään. Animessa hänen käyttämänsä iskut ovat nimeltään "Double Sunday" (tuplasunnuntai) ja "Saturday Crush" (lauantaimuserrus). Dragon Ball Z Budokai -peleissä Raditz pystyy käyttämään myös näitä iskuja.

Raditz ei muutu oozaruksi animessa, mutta hänellä on saiyalaisille tavanomainen häntä, jolla hän pystyisi muuttumaan jättiapinaksi kuun tai muun suuren valonlähteen avulla. Raditz pystyy kuitenkin muuttumaan oozaruksi Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi -peleissä. Pelissä Raditzin transformaatio on tyypillinen ei-koulutetuille eliiteille, eli hän ei pysty kontrolloimaan ki'tään. Hänelle jää pitkät hiukset oozaru-muodossa.

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit, joissa Raditz esiintyy:

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toei Animation Ocean Group FUNimation
Shigeru Chiba Jason Gray-Stanford Justin Cook

Esiintyminen sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilaiset jaksot (uncut) Amerikkalaiset jaksot
1. Mysterious Fighter Raditz
(A Sheltered Boy: My Name is Gohan)
1. The Arrival of Radditz
2. Father, Son Goku Past 2. The Worlds Strongest Team
3. The Strongest Pair in The World 3. Gohan's Hidden Powers
4. Piccolo Plays His Trump Card!
5. Goku Died The Last Chance

Dragon Ball Z -sarjassa Raditzia ei tämän jälkeen enää tavattu, paitsi satunnaisissa jaksoissa, joissa joko Vegeta tai Gohan muistelivat muistojaan. Dragon Ball GT -animessa Raditzia ei tavata.

Fanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Raditz olikin mukana sarjassa vain muutaman jakson verran, hänellä on silti paljon faneja. GT:ssä hän ei tee ilmestymistä, mutta Dragon Ball AF:ssä (After Future, toiselta nimeltään April Fool eli aprillipäivän pila) eli fanien keksimässä Dragon Ball-sarjassa, hän pystyy jopa muuttumaan supersaiyalaiseksi.

Raditz ilmestyy myös monissa fanarteissa ja fanifiktiossa, jotka ovat fanien tekemiä. Yleisin aihe on Raditzin henkiinherättäminen lohikäärmekuulilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]