Radiohattu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Radio-Electronics-lehden kesäkuun 1949 numero, jossa 15-vuotias Hope Lange esittelee radiohattua.

Radiohattu (engl. Radio Hat) oli hellekypärään integroitu kannettava radio, jonka avulla pystyi kuuntelemaan 32 km:n etäisyydellä olevia radioasemia. Radio tuli markkinoille alkuvuodesta 1949 ja sen hinta oli 7,95 dollaria.[1] Onnistuneen mainoskampanjan ansiosta radio tuli myyntiin Yhdysvalloissa maanlaajuisesti.

Radion kehitti newyorkilainen Merri-Lei Corporation, joka oli tunnettu erilaisten juhlahattujen ja muiden juhlatarvikkeiden valmistajana. Yrityksen perustaja, Victor Hoeflich oli jo vuonna 1914 keksinyt laitteen, jolla pystyi valmistamaan lei-seppeleitä paperista ja vuoteen 1949 yritys toimitti Hawaijille miljoonia seppeleitä vuosittain. Hoeflich oli innokas keksijä ja hän jatkoi paperisten esineiden valmistuksessa käytettävien koneiden kehittelyä.

Paristokäyttöisiä kannettavia radioita oli ollut markkinoilla jo usean vuoden ajan, mutta Hoeflich toivoi pystyvänsä lyömään läpi markkinoilla yhdistämällä radion innovatiiviseen pakkaukseen ja onnistuneeseen mainoskampanjaan. Transistori oli keksitty, mutta se oli vielä kallis lähinnä laboratorioissa käytetty komponentti. Ensimmäinen taskukokoinen transistoriradio oli vielä viiden vuoden päässä tulevaisuudessa, joten radiohattu hyödynsi jo käytössä ollutta tyhjiöputkitekniikkaa. Putket olivatkin merkittävä osa laitteen muotoilua. Myös antenni ja viritysnuppi olivat näkyvillä.

Radiohatun heikkoudet olivat sen kyky vastaanottaa vain AM-taajuuksisia lähetyksiä 1950–luvulla, jolloin FM-taajuuksisten lähetysten suosio kasvoi, sekä silmukka-antennin suuntariippuvuudesta johtuva lähetyksen katoaminen kuuntelijan kääntäessä päätään toiseen suuntaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Uren, Amanda: 1949: Sporting the Radio Hat 6.12.2014. Mashable. Viitattu 23.3.2020. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Radio Hat