Rachel Platten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rachel Platten
Rachel Platten esiintymässä Floridassa vuonna 2016.
Rachel Platten esiintymässä Floridassa vuonna 2016.
Henkilötiedot
Syntynyt20. toukokuuta 1981 (ikä 40)
Ammatti laulaja
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 2003–
Tyylilajit popmusiikkiView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Columbia Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivut

Rachel Platten (s. 20. toukokuuta 1981) on yhdysvaltalainen pop-rock-laulaja ja lauluntekijä. Platten julkaisi ensimmäisen albuminsa, Trust in Me, omakustanteisena vuonna 2003 vielä opiskellessaan. Hänen toinen albuminsa, Be Here julkaistiin vuonna 2011. Alkuvuodesta 2015 hän teki levytyssopimuksen Columbia Recordsin kanssa. Hänen kolmas albumi julkaistiin vuonna 2016. Plattenin kappaleita on soinut useissa televisiosarjoissa. [1]

Kansainvälisillä myyntilistoilla menestynyt[2]Fight Song” -kappale soi Hillary Clintonin presidentinvaalien kampanjakappaleena aina, kun Clinton astui näyttämölle. Clintonin eräs sloganeista oli: "fighting for us".[3]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platten syntyi New Yorkissa 20 päivä toukokuuta 1981 ja hän varttui suurimman osan lapsuudestaan Newton Centressä. Hän kasvoi juutalaisessa perheessä ja hänet kasvatettiin juutalaiseksi. Platten aloitti klassisen pianon opiskelun jo 5-vuotiaana ja kitaraan hän tarttui lukiossa. Omassa lukiossaan hän oli mukana kuorossa ja muussa musiikkiin liittyvässä oheistoiminnassa.

Osana ulkomaille suuntautuvaa opinto-ohjelmaa, Platten matkusti Trinidadiin harjoittelemaan diplomaatin toimistossa. Samaan aikaan hän pääsi ystävänsä taustalaulajaksi, ja esiintyi kymmenille tuhansille ihmisille vuonna 2002. Platten kertoo tämän olleen se hetki, jolloin hän päätti keskittyä kokopäiväiseen musiikin tekoon.

Platten valmistui Trinity Collegesta vuonna 2003, jossa hän suoritti tutkinnon kansainvälisissä suhteissa. Tämän jälkeen hän muutti New Yorkin Greenwich-kylään, jossa hän esiintyi Dayz of Wild- cover bändissä. Hän esitti soolomusiikkiaan kylässä ja alkoi lopulta kiertelemään muualla Yhdysvalloissa.

Platten on tehnyt paljon hyväntekeväisyystyötä uransa aikana, esimerkiksi työskennellen köyhien parissa ja esiintyen vuosien ajan nuorille potilaille sairaaloissa. Hän on myös Music Unitesin suurlähettiläs.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2011-2014: Be Here[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platten julkaisi ensimmäisen albuminsa uudestaan uudella nimellä Rock Ridge Musicin kautta vuonna 2011. Hänen singlensä "1,000 Ships" nousi parhaimmillaan sijalle 24 Billboard Adult Top 40 -listalla Yhdysvalloissa, soiden myös muutamilla radioasemilla. Hänen kappale "Seven Weeks" oli mukana elokuvassa The Good Guy. "Begin Again" -kappaletta käytettiin yhdessä jaksossa ABC:n suositussa televisio-ohjelmassa Valehtelevat viettelijät. Myös muitakin albumin kappaleita ollaan käytetty monissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa.

2015-2017: Wildfire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2015 Platten julkaisi läpimurto singlensä "Fight Song". Kappaletta on käytetty eri medioissa eri tarkoituksiin, esimerkiksi Hillary Clinton käytti kappaletta omassa kampanjassaan pyrkiessään presidentiksi. Kappale sijoittui kuudenneksi Billboard Hot 100 -listalla, ja myöhemmin myi tupla-platinaa. Kappale menestyi myös esimerkiksi Australian virallisella single listalla sijoittuen parhaimmillaan toiseksi. Isossa-Britanniassa kappale sijoittui ensimmäiseksi.

"Fight Song EP":n jälkeen Platten toimi lämppärinä monien artistien keikoilla. Myöhemmin hän oli kiertueella Colbie Caillatin ja Christina Perrin kanssa kesän 2015 aikana.

Syyskuussa 2015 Platten julkaisi toisen singlensä "Stand by You" tulevalta albumiltaan Wildfire. Kappale menestyi kohtalaisesti eri maiden listoilla sijoittuen top-10 joukkoon Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Joista ensimmäisessä single myi myöhemmin platinaa. Top-20 sijoituksia kappale keräsi muissakin maissa. Albumi Wildfire oli tarkoitus julkaista jo vuoden 2015 puolella, mutta aikataulullisista syistä albumin julkaisua jouduttiin odottamaan 2016 tammikuuhun asti. Albumi debytoi Yhdysvaltojen virallisen albumilistan sijalla 5 ja myi lopulta kultalevyn verran. Julkaisun jälkeen Platten lähti ensimmäiselle omalle kiertueelle Amerikassa. Albumin kolmas single "Better Place"" julkaistiin maaliskuussa 2016.

2017-2019: Waves ja kiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Platten julkaisi ensimmäisen singlensä "Broken Glass" tulevaltaan albumilta elokuussa 2017. Kappaleesta julkaistiin myös musiikkivideo. Albumi Waves julkaistiin lokakuussa 2017. Platten kertoi albumin nimen tulevan ajatuksesta kuinka ihmisten tunteet muuttuvat aaltojen lailla. Tämä teema tulee esille myös albumin kappaleissa. Vuonna 2018 Platten julkaisi uuden kappaleen "You Belong", jonka hän on omistanut tyttärelleen.

2019 vuoden aikana Platten on ollut pitkästä aikaa kiertueella Pentatonix -yhtyeen kanssa Pohjois-Amerikassa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omakustanteiset albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Trust in Me (2003)
  • Be Here (2011)

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wildfire (2016)
  • Waves (2017)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artist Biography by Marcy Donelson allmusic.com. Viitattu 30.9.2015. (englanniksi)
  2. http://top40-charts.com/song.php?sid=40963
  3. US election 2016: On the campaign bus with Hillary Clinton BBC News. Viitattu 20.4.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rachel Platten.