RSM-54

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

RSM-54 on neuvostoliittolais-venäläinen mannertenvälinen ballistinen ohjus. Sitä edeltävän mallin, R-29RM:n suunnittelu aloitettiin 1979 akateemikko V. Makeejevin suunnittelutoimistossa rakettiyhdistelmä D-9RM:ää varten.

Suunnittelutavoitteena oli valmistaa mannertenvälinen ohjus, joka kykeni tuhoamaan maanpäällisiä pienehköjä kohteita siten, että sukellusveneiden järjestelmiä olisi tarvinnut muuttaa sen vuoksi vain mahdollisimman vähän.

Suuri osa ohjuksen teknillisistä ratkaisuista oli peräisin RSM-40 -ohjuksesta. Ensimmäisessä suunnitteluvaiheessa ammuttiin malliraketteja uivalta alustalta, samanaikaisesti malliraketteja laukaistiin myös maalta. Yhteensä ammuttiin 16 rakettia, joista kymmenen osoittautui onnistuneiksi. Kolmannessa vaiheessa malliraketteja laukaistiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen XXVI puoluekokous -nimiseltä sukellusveneeltä.

Ohjusten valmistus keskeytettiin 1996. Venäjän federaation hallitus kuitenkin päätti 1999, että Krasnojarskin koneenrakennustehdas aloittaisi uudistetun version, RSM-54 "Sineva":n valmistuksen. Merkittävin ero aikaisempiin ohjuksiin verrattina oli se, että eri vaiheiden mittoja, kymmenen eri ohjusta, jotka voidaan ohjata eri maaleihin, parannettu sähkömagneettisen impulssin kestokykyä, parannettu vastustajan ilmatorjunnan määritystä. Siinä on myös Mahalit-3 -satelliittinavigointi- ja laskentayksikkö, joka on tarkoitettu alun perin MBR "Bark":lle.

R-29M -ohjuksen perustalta on tehty Shtil-1 -ohjus, jonka massa on 100 kg.

Tekninen erittely

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lentoonlähtömassa 40 300 kg
  • Suurin kantama 8 300 km
  • Tarkkuus 500 m
  • Kantoraketti 2 vaihetta
  • Pituus 13 metriä
  • Halkaisija 1,8 metriä