RS-28 Sarmat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

RS-28 Sarmat (Nato-nimitys: SS-X-30 Satan 2) on kehitteillä oleva Venäjän mannertenvälinen ohjus, jonka on määrä korvata aiempi SS-18 Satan[1]. Tämän ohjustyypin tarkoitus on kyetä läpäisemään ohjustentorjuntajärjestelmä. Monikärkisyytensä avulla sen sanotaan kykenevän tuhoamaan esimerkiksi kolme Yhdysvaltain osavaltiota. Mutta yhtä hyvin se kykenee lähettämään tavanomaisen räjähteen tarkasti kauas. Ohjus kantaa noin 10 000-17 000 kilometriä[2]. Ohjusta aletaan asentamaan siiloihin ehkä vuonna 2020.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjuksen on suunnitellut Makejevin suunnittelutoimisto ja sen on valmistanut Krasnojarskin konetehdas Venäjän strategisten ohjusjoukkojen tilauksesta. Ohjus pohjautuu aiempaan R-36-ohjukseen, jonka versiot tunnetaan lännessä nimillä SS-9 Scarp ja SS-18 Satan. Ohjus käyttää nestemäistä polttoainetta. Ohjukset sijoitetaan maanalaisiin siiloihin. Ohjus kantaa noin 10 000 km, se painaa 100 tonnia ja sen kantokuorma on 10 tonnia. 1. vaiheen moottoreina toimii 4 kpl RD-274-moottoria. Ohjausjärjestelmä ainakin hyrräkompassi, tähtisuunnistus, Glonass-satelliittipaikannus.

Ohjuksen tarkkuus on jopa 10 metriä, jolloin se sopii siilojen ja vastaavien kovien kohteiden tuhoamiseen[3].

Kärjet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän raskaan ohjuksen kuormana voi olla esimerkiksi 10 raskasta 750 kilotonnin MIRV-taistelukärkeä tai 15 kevyempää ydinkärkeä[4][5][6], joiden yhteinen tuhovoima voi olla jopa noin 40 megatonnia, joka on 2 000 kertaa enemmän kuin Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla.[7]

Kärjet on varustettu tehokkailla ohjustorjunnan harhauttajilla. Suunnistusjärjestelmä on inertia sekä Glonass-paikannusjärjestelmä, avaruudessa se suunnistaa lisäksi tähtien mukaan. Kärkinä voi olla myös 24 kappaletta Ju-71/Ju-74 Avantgard -kärkiä, jotka avarussukkulan tavoin liukuvat tarkasti kohteisiinsa. Kärkinä voi olla pelkkiä harhautuslaitteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]