RS-28 Sarmat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

RS-28 Sarmat (SS-X-30) on kehitteillä oleva Venäjän mannertenvälinen ohjus, jonka on määrä korvata aiempi SS-18 Satan[1].

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjuksen on suunnitellut Makejevin suunnittelutoimisto ja sen on valmistanut Krasnojarskin konetehdas Venäjän strategisten ohjusjoukkojen tilauksesta. Ohjus käyttää nestemäistä polttoainetta. Ohjukset on sijoitettu maanalaisiin siiloihin. Ohjus kantaa noin 10 000 km, painaa 100 tonnia ja sen kantokuorma on 10 tonnia. 1. vaiheen moottoreina toimii 4 kpl RD-274-moottoria. Tämän raskaan ohjuksen kuormana voi olla esimerkiksi 10 raskasta MIRV-taistelukärkeä tai 15 kevyempää ydinkärkeä[2][3], joiden yhteinen tuhovoima voi olla jopa noin 40 megatonnia, joka on 2000 kertaa enemmän kuin Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeilla.[4] Kärjet on varustettu tehokkailla ohjustorjunnan harhauttajilla. Suunnistusjärjestelmä on inertia sekä GLONASS-paikannusjärjestelmä, avaruudessa se suunnistaa lisäksi tähtien mukaan.

Ohjuksia aletaan koelaukaista vuonna 2016 ja ne asennetaan asemiinsa vuonna 2018. RS-38 Sarmat on Venäjän vastaus kehitteillä olevaan Yhdysvaltain strategiaan, jossa se kykenisi iskemään tavanomaisin asein mannertenvälisten ohjusten tapaan tarkasti ja alle tunnissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]