RPG-29

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RPG-29-sinko ja PG-29V-kranaatti.

RPG-29 "Vampir" on Neuvostoliiton 1989 käyttöön ottama sinko. Asetta valmistaa moskovalainen FSUE SRPE "Bazalt".

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseeseen on kaksi ammusta: PG-29V-panssarintorjunta/bunkkerikranaatti ja termobaarinen TBG-29V. PG-29V:ssa on kaksoisontelokärki reaktiivisen panssaroinnin läpäisyä varten. RPG-29 painaa 11,5 kg. Putken halkaisija on 105 mm. Sen ontelokranaatit ovat taistelussa kyenneet läpäisemään länsimaisten taistelupanssarivaunujen komposiittipanssaroinnin mikä on merkittävää. PG-29V painaa 6,2 kg ja sen suurin ampumaetäisyys on noin 500 m.

Hizbollah[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israel epäilee, että Syyria on luovuttanut Venäjän sille 19981999 myymiä RPG-29:ä Hizbollahille. Israelin mukaan RPG-29:t tulivat Hizbollahin käyttöön marraskuussa 2005. Venäjän puolustusministeriön kansainvälisen yhteistyön osaston päällikön kenraalieversti Anatoli Mazurkevitšin mukaan kyseiset aseet kuuluvat keveisiin ampuma-aseisiin, minkä vientiä muihin maihin ei estä Venäjän lainsäädäntö eivätkä Venäjän solmimat kansainväliset sopimukset. [1]

Sotatieteiden akatemian professori Vadim Kozulinin mukaan Hizbollahin saamat aseet voivat olla peräisin Itä-Euroopasta tai muualta entisestä Neuvostoliitosta, minne jäi runsas määrä neuvostoaseistusta.