REKO-lähiruokaryhmä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

REKO-lähiruokarengas tai -ryhmä on joukko kuluttajia ja lähiruokatuottajia, jotka käyvät keskenään kauppaa yksinkertaisen mallin mukaan. REKO eli Rejäl konsumption tarkoittaa ”Luotettavaa kuluttamista – siistiä, mukavaa ja reilua”. Malli on saanut alkunsa Suomessa Pohjanmaalla kesällä 2013. Thomas Snellman tutustui Amap-toimintamalliin Ranskassa ja mietti, miten hyvin se toimisi täällä meillä Suomessa. REKO-mallin kokeilu aloitettiin Vaasassa ja Pietarsaaressa. Nyt tällä mallilla myydään lähiruokatuotteita jo lähes kaikissa maakunnissa. Marraskuussa 2015 Suomessa toimi jo yli 100 REKO-ryhmää.

Toimintatapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

REKO toimii ruokapiirin tapaisesti, mutta tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuvat suljetuissa Facebook-ryhmissä, joihin kaikki halukkaat voivat liittyä. REKO-mallissa kaikki ryhmään kuuluvat lähiruoan tuottajat ja ostajat tapaavat yhdessä sovittuna ajankohtana, ja kuluttaja saa ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Ryhmä tapaa yhden tai kahden viikon välein sovitussa paikassa, tavallisesti puoli tuntia tai tunnin kerrallaan, jolloin suoritetaan ruoanjako. Paikan päällä ei tehdä myyntiä, vaan kaikki myynti on tapahtunut jo ennakkoon Facebook-ryhmässä. Paikan päällä kuluttaja maksaa tuotteensa suoraan tuottajalle. Käytännössä lähiruoan tuottaja kertoo tarjonnastaan Facebook-ryhmän seinällä ja avaa mahdollisuuden tilata tuotteita. Kuluttaja ilmoittaa haluamansa määrän ja sitoutuu noutamaan tuotteet sovittuun hintaan.

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuluttaja saa tuoretta, edullista ja puhdasta ruokaa, jonka alkuperä on tiedossa. Tapa edistää kestävää kuluttamista, joka hyödyttää alueen tuotantoa ja huomioi ympäristöä sekä vähentää mainontaa, turhia pakkauksia ja kuljetuksia. Kaupankäynti tuottajan ja kuluttajan välillä toimii ilman välikäsiä, sillä kohtaaminen ja kasvojen antaminen ruoalle on tärkeä osa toimintaa. Tuottajat voivat kohdata asiakkaitaan ja saada heiltä suoraa palautetta ja kehittämisideoita, ja kuluttajalla on mahdollisuus tavata tuottaja ja kysyä tuotannosta ja tuotanto-olosuhteista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]