RAF Lossiemouth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lossiemouthin tukikohdan yllä oleva Panavia GR.4 Tornado, yhteiseurooppalainen monitoimikone.

RAF Lossiemouth (IATA: LMO, ICAO: EGQS) on Yhdistyneen kuningaskunnan ilmatoiminnan, Kuninkaallisten ilmavoimien tukikohta Pohjois-Skotlannissa Morayn hallintoalueella lähellä Lossiemouthin kaupunkia.

Lossiemouthin lentotukikohta aloitti toimintansa vuonna 1939 ja palveli ilmavoimia toisen maailmansodan aikana.[1] Lentotukikohdasta käsin operoivat ainakin Eurofighter Typhoon MRCA -tyyppiset monitoimihävittäjät, ja sitä edeltäen Panavia Tornadot.[2] Lockheed F-35 Lightning II on siirtymässä maan lentokalustoon, joten tämän aseman käyttö ei siihen nähden ole varmaa. P-8 Poseidon -valvontakoneiden käytön on Boeing-yhtymä vahventanut, konetyyppi sopinee esimerkiksi meritarkkailuun.[3] Boeing P-8 -tyypin koneiden sijoitus alkaa vuodesta 2020.[4]

Legendaarinen 617. Kuninkaallinen pommituslaivue "Dambusters" operoi myös Lossiemouthista käsin.

RAF Lossiemouth on turvaamassa Yhdistyneen kuningaskunnan pohjoista lentopuolustusta. Osa lentotoiminnasta on siirtynyt RAF Leucharsista. Dambusters-laivueen on esitetty (käännöstiedolla) operoineen juurikin Lossiemouthista käsin, tuo laivue (617. raskas pommituslaivue) onnistui upottamaan taistelulaiva Tirpitzin norjalaiseen vuonoon Avro Lancasteria käyttäen. SEPECAT Jaguar ja Blackburn Buccaneer ovat muita käytettyjä konetyyppejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]