RAF Leuchars

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fifen kunnan sijainti.

RAF Leuchars (IATA: ADX, ICAO: EGQL) on eräs Yhdistyneen kuningaskunnan sotilaslentoasema. Se sijaitsee Skotlannissa Fifen alueella ja Firth of Forth -vuonon pohjoisella rannalla. Britannian kuninkaalliset ilmavoimat oli lentoaseman pääkäyttäjä vuosina 1920–2015. Lentoasema oli muun muassa RAF Turnhousen ohella[1] aktiivisessa käytössä toisessa maailmansodassa. Alueella voi olla historiallisia sotilaskäytössä olleita museokoneita, ja niihin liittyvää ilmailua.

Leuchars oli alun perin vain koulutuskäyttöön tähtäävä lentotukikohta, mutta vuonna 1950 se otettiin hävittäjäkoneiden käyttöön. RAF:n ohella lentoasema palveli Britannian kuninkaallista laivastoa eli Royal Navya.[2] Alueella on sijainnut myös NHS:n ylläpitämä varuskuntasairaala.[3]

Tuolta Leucharsin lentokentältä ovat operoineet Supermarine Spitfiren sekä Lockheed Hudsonin jälkeen eräät RAF:n keskeisimmät suihkuhävittäjät, kuten: Hawker Hunter, English Electric Lightning, Panavia Tornado, F-4 Phantom II sekä Eurofighter Typhoon.Vaikkakin lentoasemalle jäi muuta sotilastoimintaan, niin suurelta osaltaan lentotoiminta (kuten tuolloin Panavia MRCA Tornado GR.4 -koneineen) on muuttanut RAF Lossiemouthiin, Pohjois-Skotlannin rannikolle.

"Hyökkää ja suojele", on RAF Leucharsin tunnusmerkin tekstinä. Maisemakuva osoittaa merellisen sijainnin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta RAF Leuchars.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.