R-12 Dvina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
R-12 Dvina-ohjuksen maanalainen ohjussiilo Plokštinėn metsätukikohdassa Liettuassa. Siilon suojakatto voitiin siirtää syrjään kiskoilla tai räjäyttää ohjusta laukaistaessa.

R-12 Dvina (ven. Р-12 «Двина», Nato-raportointinimi SS-4 Sandal) oli neuvostoliittolainen kylmän sodan aikainen ballistinen ohjus, joka otettiin käyttöön 1959. Se oli keskipitkän matkan ohjus (MRBM), joka megatonniluokan ydinkärjellä varustettuna olisi soveltunut esimerkiksi Euroopassa käytävään sotaan.

Ohjus käytti varastoitavaa nestemäistä ajoainetta. Ohjuksen kantama oli 1 800–2 000 kilometriä. Ohjuksessa oli suuri 1–1,3 tai 2–2,3 megatonnin taistelukärki. Ohjus oli epätarkka ja olisi soveltunut lähinnä suurten kaupunkien tuhoamiseen, toisin sanottuna kostoaseeksi. Ohjuksen tarkkuus oli venäläisten mukaan 5 000 metriä, läntisten lähteiden mukaan 1 500–3 000 metriä. Alussa ohjuksessa oli radio-ohjaus, myöhemmin alkeellinen inertiasuunnistusjärjestelmä.

Alun perin ohjus koelaukaistiin maan pinnalla olevista liikkuvista laukaisualustoista, myöhemmin myös vahvistetuista siiloista. R-12-ohjuksia pyrittiin sijoittamaan Kuuban ohjuskriisissä 1962 Kuubaan, mutta tilanteen lauettua Neuvostoliitto veti ohjukset pois.

Tämän Neuvostoliitossa myös nimellä 8K63 tunnetun ohjuksen loi Dnepropetrovskin OKB-586-suunnittelutoimistossa Mihail Jangelin johdolla.

8k63 na pu.jpg

Ohjus oli SS-3 Shysterin (R-5) edelleenkehitelmä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.