Ríon–Antírrion silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ríon–Antírrion silta
Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου
Ríon–Antírrion silta.
Ríon–Antírrion silta.
Ylittää Korintinlahti, Kreikka
Sijainti Río, Patras, Akhaia, Länsi-Kreikka – Antírrio, Nafpaktía, Aitolia-Akarnania, Länsi-Kreikka
Siltatyyppi vinoköysisilta
Pisin jänneväli 560 m
Pituus 2 880 m
Leveys 27,2 m
Korkeus 164 m
Alituskorkeus 57 m
Avattu liikenteelle 7. elokuuta 2004
Sillan sijainti Kreikassa
Sillan sijainti Kreikassa
Koordinaatit 38°19′17″N, 021°46′22″E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ríon–Antírrion silta (kreik. Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, Géfyra Ríou-Antírriou) on Kreikassa sijaitseva silta, joka ylittää Korintinlahden sen etelärannalla sijaitsevan Ríon kaupungin ja pohjoisrannalla sijaitsevan Antírrion kylän välillä. Näin se yhdistää läntisen Keski-Kreikan Peloponnesoksen niemimaahan. Silta on vinoköysisilta ja lajissaan maailman pisin.[1] Se on maantieteellisesti merkittävä koko Euroopassa.

Ríon–Antírrion silta.
Sillan pyloni rakenteilla.

Ríon–Antírrion silta valmistui vuonna 2004. Siihen saakka ainoa maata pitkin kulkeva liikenneyhteys Peloponnesokselta Kreikan mantereelle kulki Korintin kannasta pitkin. Sillan rakensi ranskalais–kreikkalainen yhtymä ranskalaisen insinööritoimisto Vincin johtamana. Ruoppaus ja alueen valmistelu alkoivat vuonna 1998 ja pylonien rakentaminen vuonna 2000. Sillan rakentaminen kesti alle viisi vuotta ja se valmistui neljä kuukautta etuajassa. Ensimmäisenä sillan virallisen avaamisen jälkeen sen ylittivät Ateenan vuoden 2004 olympialaisten soihdunkantajat.

Ríon–Antírrion sillan kannen vinoköysien kannattaman osan pituus on 2 252 metriä ja sillan kokonaispituus 2 882 metriä.[1] Silta on viisiaukkoinen ja siinä on neljä pylonia.[2] Sillalla on kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin, lisäkaistat hätätilanteita varten sekä jalkakäytävät molemmin puolin.

Teräksiset vinoköydet, joita on yli 180, on ripustettu 168 metriä merenpinnan yläpuolelle ulottuvien neljän pyramidin mallisen teräsbetonipylonin varaan. Kunkin pylonin pyöreä perustuskiekko painaa 68 000 tonnia ja ne kuljetettiin rannalla olleelta kuivatelakalta uittamalla niiden rakenteeseen tehtyjen ilmataskujen avulla. Tämän jälkeen perustuskiekko painui kohti teräspaalutettua merenpohjaa sitä mukaa kuin sitä rakennettiin mereen ankkuroidun lautan avulla. Ontot pylonit täytettiin tilapäisesti rakennusvaiheessa merivedellä jälkipainuman estämiseksi ja ne lepäävät 63 metriä merenpinnan alapuolella 3 metriä paksun murskekerroksen päällä.

Rakennuspaikka vaati sillalta useita erikoisratkaisuja. Salmen syvyys, seisminen aktiivisuus, maanjäristysten ja tsunamien mahdollisuus sekä salmen vähittäinen laajeneminen tektonisten voimien johdosta vaativat huomattavia muutoksia tämänkaltaisten siltojen perusrakenteisiin. Silta on tehty rakenteensa puolesta vastustuskykyiseksi maanjäristyksille.

  1. a b Pararas-Carayannis, Carolyn: The Rion-Antirion Bridge Dr. Carolyn Pararas-Carayannis. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)
  2. Rion-Antirion Cable-Stayed Bridge, Greece Roadtraffic-technology.com. Kable Intelligence Limited. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]