Quis custodiet ipsos custodes?

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elihu Vedder: Korruptoitunut lainsäädäntö, seinämaalaus, 1896.

Quis custodiet ipsos custodes? on vanha latinankielinen lentävä lause, joka tarkoittaa kuka tarkkailee tarkkailijoita? tai kuka vartioi vartijoitamme? tai yleisimmin "kuka valvoo valvojia?"

Lauseen luojana on perinteisesti pidetty ensimmäisellä ja toisella vuosisadalla elänyttä roomalaista satiirikkoa Juvenalista.[1]

Lause esiintyy Satirae-teoksen kuudennessa luvussa, joka käsittelee naisten paheita.

Vuonna 1899 E. O. Winstedt löysi tekstin, jossa oli Juvenaliksen runoista puuttuvia osia, ja näin herätti epäilyksen, oliko Juvenalis lauseen alkuperäinen luoja.[2]

Platonin Valtio-teos esittelee samankaltaisen ongelman. Voidaan katsoa että Juvenalis pyrkii osoittamaan, että oligarkkinen hallintomuoto on äärimmäisen altis korruptoitumiselle, ja että Thukydideen kuvaama Sparta läpeensä korruptoituneena sotilasdiktatuurina on paljon lähempänä Platonin valtioideaalia kuin tämän oma idealisoitu Sparta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ivvenalis: ”6”, Satirae. 346–348, Edidit breuique apparatu critico instruxit, Michael Hendry 2004. , ~100 AD. Teoksen verkkoversio (html) (viitattu 1.7.2010). (latinaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. E. O. Winstedt: A Bodleian MS of Juvenal. Classical Review, 1899, nro 13, s. 201–205. (englanniksi)
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.