Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset
Quadrophenia - A Way of Life
Quadrophenia 60-luvun kapinalliset elokuvajuliste.jpg
Ohjaaja Frank Roddam
Käsikirjoittaja Dave Humphries, Martin Stellman
Pääosat Phil Daniels, Leslie Ash, Philip Davis, Mark Wingett, Sting, Ray Winstone
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Ensi-ilta 1979
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset (Quadrophenia - A Way of Life) on brittiläinen elokuva, joka kuvailee modeihin lukeutuvien nuorten vauhdikasta viikonloppuelämää vuoden 1964 Englannissa. Modit pukeutuvat tyylikkäästi, juhlivat, käyttävät huumeita, hurjastelevat skoottereillaan ja tappelevat. Elokuva pohjautuu löyhästi The Who -yhtyeen samannimiseen rockoopperaan. Elokuva ei kuitenkaan ole musikaali, vaan puhuttuun dialogiin perustuva draama. Frank Roddamin ohjaama elokuva valmistui vuonna 1979. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 25. tammikuuta 1980. Sana "quadrophenia" viittaa päähenkilö Jimmyn nelijakoiseen persoonallisuuteen.

Juoneltaan Quadrophenia on aikuistumiskertomus, jossa 17-vuotias Jimmy etsii elämälleen tarkoitusta mod-jengeistä ja Stephanie-nimisestä tytöstä. Elokuvan taustan muodostaa modien ja rockereiden eli moottoripyöräilijänuorten välinen raaka "sota" Lontoon ja Brightonin kaduilla. Mod-kulttuuria kuvataan elokuvassa sekä nostalgiseen että kriittiseen sävyyn. Jimmy kääntää elokuvan lopussa selkänsä modien ihanteille ja elämänarvoille. Tästä huolimatta elokuva vaikutti merkittävästi siihen, että mod-ilmiö syntyi uudestaan 1970-luvun lopun Isossa-Britanniassa.

Jimmyä esittää Phil Daniels. Sting nähdään modien ihaileman jengijohtaja Ace Facen roolissa.

Suomen televisiossa elokuva on esitetty viimeksi huhtikuussa 2007.

Elokuvasta on julkaistu soundtrack-albumi, joka sisältää The Whon kappaleita ja useimmissa laitoksissa myös muuta modien suosimaa musiikkia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.