Qešm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hara mangrovemetsää

{{{alt}}}
Qešm
NASA: Qešm maaliskuussa 1996.

Qešm (Jazira-ye Qešm) on Iranille kuuluva Hormuzinsalmen suurin saari. Sen pinta-ala on 1 445 neliökilometriä. Se on noin 36 kilometriä leveä ja 122 kilometriä pitkä. Saari sijaitsee juuri Iranin mantereen edustalla ja lyhyin matka saarelle on vain 1,8 kilometriä. Saarella sijaitseva kaupunki on 22 kilometrin päässä Bandar Abbasista.

Saaren pohjoisosaa peittävät mangrovemetsät. Sen ympärillä on kaksi maakaasukenttää. Gurzin maakaasukenttä on yhdistetty putkikuljetuksin Bandar Abbasin voimalaan. Gurzin kenttä tuottaa vuodessa kaksi miljoonaa kuutiometriä maakaasua. Toiselta Salakhin maakaasukentältä ei ole putkiyhteyksiä. Sen maakaasuvarat on kuitenkin arvioitu Gurzia suuremmiksi. Alueelta on löydetty myös vähärikkistä öljyä. Iranilla on (2001) yhdeksän öljynjalostamoa ja öljyntuottajuudestaan huolimatta se joutuu maahantuomaan öljytuotteita. Tämän vuoksi Qešmin saarelle on suunnitteilla öljynjalostamo. Myös 1994 suunnitelmana hyväksytty Shah Baharin jalostamo on edelleen toteuttamatta.

Lenjin laivatehdas
Tähtien laakso

Saarella on myös sotilaallisia kohteita, mm. meripuolustuksen kiinalaisvalmisteisia HY-1- ja HY-2- sekä YJ-2-meritorjuntaohjuksia.

2. toukokuuta 2006 kaksi ruotsalaista tuomittiin puolentoista vuoden vankeusrangaistuksiin valokuvaamisesta saarella.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]