Qayenin maanjäristys 1997

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Qayenin maanjäristys oli 10. toukokuuta 1997 Khorasanin maakunnassa Iranin pohjoisosassa tapahtunut voimakas maanjäristys. Siitä käytetään myös nimityksiä Ardekulin tai Qaenin maanjäritys. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,3 momenttimagnitudia, ja sen keskus sijaitsi noin 270 km etelään Mašhadista Ardekulin kylässä. Järistys oli vuoden kolmas, ja se aiheutti runsaasti tuhoa. 1 567 ihmistä kuoli ja yli 2 300 loukkaantui. Maanjäristys jätti noin 50 000 kodittomiksi tuhoten yli 15 000 kotia. Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen mukaan järistys oli vuoden 1997 tuhoisin. Varsinaista järistystä seurasi noin 155 jälkijäristystä. Järistys sai alkunsa Iranin ja Afganistanin välistä rajaa pitkin kulkevassa siirroksessa tapahtuneesta murtumasta.

Järistyksen aiheuttamat tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanjäristyksen arvioitiin aiheuttaneen tuhoja noin 100 miljoonan dollarin edestä. Alueelle lähetettiin huopia, telttoja, vaatteita ja ruokaa. Lisäksi pelastusryhmiä lähetettiin auttamaan paikallisia vapaaehtoisia pelastustöissä. Maanjäristys tuntui noin 500 000 neliökilometrin suuruisella alueella Mašhadin Kermanin ja Yazdin kaupungeissa. Suurimmat tuhot aiheutuivat noin sadan kilometrin mittaisella kaistaleella järistyskeskuksen ja Birjandin välillä. Maanjäristys aiheutti maanvyörymiä, jotka tuhosivat savesta rakennetut talot. Kokonaisia teitä tuhoutui, ja yhdessä kylässä 110 tyttöä menehtyi kylän koulun sorruttua.

Pelastustyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueelle lähetettiin useita tuhansia vapaaehtoisia auttamaan pelastustöissä. Iranin Punainen Puolikuu lähetti 9 000 telttaa, 18 000 huopaa ja ruokaa. Iranin hallitus lähetti yhteensä 80 tonnia tarvikkeita Mashadiin, mistä pelastustöitä koordinoitiin.

Ranska lähetti alueelle rahtikoneen, jossa oli huopia, telttoja, vaatteita ja ruokaa. Sveitsin viranomaiset puolestaan lähettivät pelastusryhmän ja ihmisten etsimiseen koulutettuja koiria. Useita tarvikkeita kuljettaneita lentokoneita Euroopasta ja Arabimaista saapui Mashadiin 14. toukokuuta. Yhdysvallat lupasi tarjota apua, jos Iran sitä pyytäisi. Brittiläinen pelastusryhmä International Rescue Corps yritti lähettää ryhmän alueelle, mutta Iranin hallitus ei myöntänyt tälle viisumia. Useat Persianlahden alueen maat lähettivät osanottonsa järistyksessä kuolleiden omaisille.

Alueen vaikeakulkuisuuden vuoksi avun jakamisessa oli ongelmia, ja tiestön tuhoutumisen myötä apua jouduttiin osin jakamaan helikoptereilla.

Pelastusoperaatio jatkui jonkin aikaa, mutta Iranin hallitus lopetti pelastustyöt 14. toukokuuta.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:1997 Qayen earthquake