QBU-88

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
QBU-88 (Type 88)
Tyyppi Kaasutoiminen, pyörähtävälukkoinen, itselataava kivääri
Valmistaja Norinco
Valmistusmaa Kiina
Valmistusvuodet 1980-luvun loppu –
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 5.8 x 42 mm
Aseen pituus 920 mm
Piipun pituus 620 mm
Paino (tyhjänä) 4,1 kg
Lipas vaihtolipas
Kapasiteetti 10 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus ?
Tehokas kantama 800 m
Teoreettinen kantama ?
Tulinopeus (laukausta/min) -

QBU-88 (länsimaissa tunnettu myös nimellä Type 88) on kiinalainen, kaasutoiminen, itselataava, bullpup-tyyppinen tarkkuuskivääri, joka on Kiinan Kansan vapautusarmeijan ja poliisin rajatussa palveluskäytössä.

QBU-88 otettiin käyttöön 1980-luvun lopussa. Modernin luokittelun mukaan QBU-88 ei ole enää varsinaisesti tarkkuuskivääri, vaan itselataava kivääri, jonka todellinen ampumaetäisyys ja kantama on hieman normaaleja jalkaväen käyttämiä rynnäkkökiväärejä pidempi. Kivääri onkin tarkoitettu alun perin jalkaväen perusaseeksi, joten siinä on vakiona kiinteät, avoimet diopteritähtäimet. Piipussa on liekinsammutin.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QBU-88:n perustuu rakenteeltaan AK-47:n, suurin muutos on lyhytiskuiseksi muutettu kaasumäntämekanismi. Aseen teräsrunko on polymeeristä valmistetun bullpup -mallisen tukin sisällä. Varmistin on laatikon alapuolella, heti lipasaukon takana.

QBU-88:n rungon päällä on lyhyt kisko, johon voidaan kiinnittää nelinkertaiseen suurennukseen kykenevä optinen tähtäin tai pimeänäkölaite. QBU-88:aan voidaan kiinnittää tukijalat vakauden lisäämiseksi pitkän matkan ammunnassa.

Ampumatarvike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QBU-88 oli ensimmäinen kiinalainen uuden sukupolven kivääri, joka käyttää 5.8 x 42 mm -ampumatarviketta. Teräsvaippainen ja lentovakauden parantamiseksi pidennetty patruuna on optimoitu ammuttavaksi juuri QBU-88:lla, mutta kiväärillä voidaan ampua myös QBZ-95 -rynnäkkökiväärille tarkoitettua lyhyempää standardipatruunaa 5.8 x 42 mm DBP87.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.