Pyykkipoika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen puinen pyykkipoika.

Pyykkipoika on useimmiten puusta tai muovista tehty pieni esine, jota käytetään yleisesti kiinnittämään kuivatettavia vaatteita kuivaustelineeseen. Siinä on kaksi kappaletta kiinnitettynä toisiinsa jousilangalla. Pyykkipojilla kiinnitetään pyykit pyykkinarulle.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muovinen pyykkipoika

Nykyään monet pyykkipojat on valmistettu kahdesta muovisesta tai puisesta pihtiosasta, jotka on yhdistetty pienellä jousella. Puristamalla toisesta päästä pyykkipoika avautuu, jota ilman jousi vetää pihtiosia vastakkain muodostaen puristuksen jonka avulla pyykkipoika pitää esineitä kiinni.

Yksiosainen puinen pyykkipoika

Vanhemmassa muotoilussa ei ole jousta vaan koko pyykkipoika on yhtenäinen rakenteeltaan. Pihtiosat ovat vain pienen välimatkan päässä toisistaan, jolloin ne painuvat ulospäin käytettäessä ja luovat takaisinpäin pyrkiessä puristavan vastavoiman jolla pyykki puristui kiinni. Vaikka tämä malli valmistettiin ennen puusta on se nykyisin lähes aina muovia ja valmistettu Kiinassa tai Taiwanissa.

Vaikka pyykkipojan rakenne on yksinkertainen, on siitä yritetty kehittää monia eri variaatioita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 1908 ja 1926 Smihsonian yhtiö siirsi tuhansia patentteja yhtiölle. Tätä aikaisemmin vuosien 1852 ja 1887 välillä yhtiö patentoi 146 erilaista pyykkipoikaa[1]. Vuonna 2007 National Clothes Pin Company Inc. of Montpelier sulkiessa ovensa loppui pyykkipoikien valmistus Yhdysvalloissa, tehden Kiinasta maailman johtavan pyykkipoikien valmistajan.

Muita käyttötapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyykkipoika voi toimia pussin tai kassin sulkimena, joka voi olla kätevämpi kuin esimerkiksi erillinen solmu (muovi)kassissa tai solmullinen köysi.
  • Vieterillinen pyykkipoika voi toimia lasta ihastuttavana esineenä sekä erilaisten rakennelmien osana; miniatyyrisinä katapulttina, hiirenloukkuna, pistoolina, sytyttimenä sekä erilaisina Rube Goldberg -mekanismeina.
  • Pyykkipoikia voidaan joskus käyttää nenän painamiseen umpeen, jotta huonot hajut eivät häiritsisi käyttäjää.
  • Peg DHCP eli pyykkipoika-DHCP on eräs erikoisempi pyykkipojan käyttötapa. Kuvaus löytyy RFC 2322sta kohdasta joka käsittelee IP-osoitteiden jakamista kirjoittamalla niiden alueosa pyykkipoikiin.
  • BDSM-erotiikassa pyykkipojalla voidaan luoda pieni määrä kipua ja stimulointia, tosin tämä riippuu pyykkipojan rakenteesta puisen ollessa yleisimmin hellempiä kuin muoviset tai jouselliset.
  • Pyykkipoikia voidaan myös käyttää apuna pienoismallien rakentelussa.

Elokuvateollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvateollisuudessa pyykkipoikia käytetään kuvauksissa. Termi englanninkielessä jousityyppiselle pyykkipojalle on "C47", "47", "peg", "ammo" tai "bullet". Puisella pyykkipojalla voidaan kiinnittää ja poistaa valonheittimien valaistusta muuttavia levyja ja kalvoja, jotka muuten heittimen lämmetessä olisivat liian kuumia käsiteltäväksi.[1] Koska pyykkipoika on puinen se ei johda lämpöä kovin tehokkaasti se kestää pitkiä aikoja, muovisen tai metallisen version joko sulaessa tai johtaessa lämpöä liian tehokkaasti. Lavasteita käyttävät työntekijä pitävätkin usein vaatteissaan pientä kokoelmaa pyykkipoikia.[2] Termi "bullet" eli luoti johtuukin siitä että joillain heistä saattaa olla panosvyöllinen määrä pyykkipoikia mukanaan. Myös näyttelijät saattavat pitää pyykkipoikaa mukanaan mehupillin pulloon tippumisen estämiseksi, jos kohtauksessa tarvittava meikki estää tavallisesta kupista juomisen tauolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Box, Harry (1993) (1st ed). Set Lighting Technician's Handbook. Focal Press. p 141, 347, 349. ISBN 0-240-80161-X.
  2. Rahmel, Dan (2004) Nuts and Bolts Filmmaking: Practical Techniques for the Guerilla Filmmaker Focal Press. p. 196. ISBN 0-240-80546-1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyykkipoika.