Pyyhkäisyviivarenderointi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pyyhkäisyviiva-renderointi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyyhkäisyviivarenderointi (engl. scanline rendering) on tietokonegrafiikassa käytetty renderöintimenetelmä.

1980-luvulla rasterointitekniikan (pikselipohjainen grafiikka) ollessa uutta pyyhkäisyviivarenderöinti oli suosittua.[1] Menetelmässä jokaista näytöllä olevaa vaakatasossa olevaa riviä käsitellään erikseen.[1]

Pyyhkäisyviivarenderoinnissa renderointiohjelma piirtää kuvaa riveittäin. Renderoijan näkösäde liikkuu näin koko kuvaruudun alueen viiva kerrallaan, ei polygoni tai pikseli kerrallaan.

Kuvassa näkyvien kohteiden pinnat ovat koneen muistissa numerojoukkoina, jotka kuvaavat pintojen paikat. Renderoija etsii viivan jokaiselle kuvapisteelle lähimmän pinnan ja näkösäteen leikkauspisteen, ja piirtää sen näytölle. Jos renderoija "katsoo" sinistä pintaa, jonka edessä on lähempänä punainen pinta, näytölle tulee punainen piste. Jos yhtään pintaa ei näy, tulee mustaa.

Pyyhkäisyviivarenderoinnin ohessa voidaan helposti käyttää muita tavallisia apualgoritmeja kuten Phong-varjostusta ja Z-puskurointia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Akeley, Feiner, Foley, Hughes, Van Dam, McGuire, Sklar: Computer Graphics Principles and Practive, s. 209. Third Edition. Addison-Wesley, 2014. ISBN 978-0-321-39952-6. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • W. J. Bouknight: An Improved Procedure For Generation of Half-tone Computer Graphics Presentations. Illinoisin yliopisto, 1969. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.