Python kisat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Python kisoihin käytetty Delfoin stadion. Vasemmalla olevat kiviportaat lisättiin Rooman vallan aikana.

Python kisat olivat yhdet antiikin Kreikan neljistä panhelleenisistä kisoista, nykyaikaisten olympialaisten edeltäjistä. Kisat järjestettiin joka neljäs vuosi Delfoissa Apollonin kulttipaikalla. Niiden nimi oli peräisin Delfoin vanhasta nimestä Pytho.[1]

Kisat järjestettiin Apollonin kunniaksi kaksi vuotta ennen (ja jälkeen) Olympian kisoja, ja Nemean ja Isthmian kisojen välissä. Ensimmäisen kerran kisat järjestettiin joko vuonna 591/0 tai 586/5 eaa. ja niissä kilpailtiin Pausaniaan mukaan vain Apollonin kunniaksi kirjoitetuilla hymneillä.[2] Seuraavissa kisoissa mukana olivat lajeina myös huilunsoitto, huilun säestyksellä laulaminen ja urheilulajeja. Urheilulajit olivat muutoin samat kuin Olympian kisoissa, paitsi ettei aluksi kilpailtu valjakkoajoissa, mutta sen sijaan pojille oli omia juoksukisojaan. Myöhemmin kisoihin lisättiin uusia lajeja (mm. nelivaljakkoajot) ja joistakin vanhoista luovuttiin, mutta pääpiirteissään kisojen sisältö pysyi samana pitkälle jälkeen ajanlaskumme alun.

Aluksi sekä musiikki- että urheilukilpailut käytiin Apollonin temppelin yläpuolella sijaitsevalla Delfoin stadionilla, mutta myöhemmin musiikki- ja runouskilpailut siirtyivät pidettäviksi Delfoin teatteriin, kun se valmistui joskus 200-luvun lopulla eaa. Valjakkoajot järjestettiin Krisan tasangolla sijainneella hippodromilla.

Voittajat saivat palkinnoksi laakeriseppeleet, jotka oli tehty thessalialaisesta Tempen solasta kerätyistä laakerinoksista.

Python juoksukisojen lähtöviiva.

Aristoteles ja Kallisthenes kokosivat noin vuonna 330 eaa. kisojen voittajien luettelon Python kisojen voitot.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Python kisat”, Antiikin käsikirja. Helsingissä: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  2. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 10.7.2 (engl. käännös).
  3. Barnes, Jonathan: Aristotle: A Very Short Introduction, s. 11-12. Oxford University Press, 2001.