Pystymuuriyrtti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pystymuuriyrtti
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Nokkoskasvit Urticaceae
Suku: Muuriyrtit Parietaria
Laji: officinalis
Kaksiosainen nimi

Parietaria officinalis
L.

Katso myös

  Pystymuuriyrtti Wikispeciesissä
  Pystymuuriyrtti Commonsissa

Pystymuuriyrtti (Parietaria officinalis) on monivuotinen nokkoskasvilaji. Se on keskiajalla tunnettu lääkeyrttinä. Pystymuuriyrtti kasvaa 30–80 senttimetriä korkeaksi. Varsi on poltinkarvaton ja pystykasvuinen lajin nimen mukaan. Lehdet ovat neljästä kahteentoista senttimetriä pitkät, leveänsuikeat, ohutlapaiset ja päältä kiiltävän tummanvihreät. Kukinto on tiheän pallomainen sykerömäinen viuhko, jotka kasvavat kaksittain lehtihangoissa. Yhdessä sykerössä on 12–50 pientä, alle kolme millimetriä pitkää, hyvin vaatimatonta, tuulipölytteistä, nelilukuista ja vihreää kukkaa.[1]

Pystymuuriyrttiä esiintyy Euroopassa useimmissa maissa, varsinkin Keski-Euroopassa, lisäksi Kaukasiassa, Turkissa ja Iranissa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 94. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (levinneisyyskartta) (englanniksi) Viitattu 14.1.2017.
  3. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Parietaria officinalis L. (englanniksi) Viitattu 14.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.