Pyrocumulus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metsäpalon synnyttämä tulipilvi pyrocumulus.
Pyrocumulus Dodge Cityn lähellä.

Pyrocumulus on täsmentävä nimitys tulipalon tai teollisen polttotapahtuman seurauksena syntyvälle, nousevaan ilmavirtaukseen kehittyneelle kumpupilvelle (lat. Cumulus (Cu)).[1]

Metsä- tai ruohikkopalojen, petrokemiallisen teollisuuden liekityksen ja muun teollisuuspolton ohella nousevan ilmavirtauksen synnyttävä palotapahtuma voi aiheutua tulivuorenpurkauksesta.

Pyrocumulus on monesti harmahtava tai ruskea, koska siinä on muitakin aineita kuin vesipisaroita, muun muassa tuhkaa tai savihiukkasia. Pilvi on tavallisesti voimakkaan pyörteinen, koska sen tuottanut lämmittävä voima on hyvin suuri, monesti suurempi kuin tavallisiin kumpupilviin liittyvä. Suuren nosteen johdosta pilvi pyrkii kasvamaan nopeasti.

Palotapahtuman mukana nousevien epäpuhtauksien johdosta pyrocumuluksen kemiallinen ja fysikaalinen koostumus poikkeaa tavallisen kumpupilven ominaisuuksista, ja turbulenssi pilvessä on voimakasta. Suuressa pyrocumuluksessa voi olla jäätäviä alueita ja ukkosen synnylle välttämättömiä rakeita. Nimenomaan tulivuorenpurkauksiin liittyvä pyrocumulus salamoi herkästi.lähde? Pyrocumulus voi kasvaa kuuro- ja ukkospilveksi, cumulonimbukseksi.

Tulimyrsky: tulet (1) nostattavat kuumaa ilmaa (2) ja tilalle virtaa uutta ilmaa (3) myrskyn voimakkuudella. (A) Pyrocumulonimbus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyrocumulus American Meteorological Society, ametsoc.org/. Viitattu 8.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]