Pyramidi (pasianssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyramidi
Korttimäärä 52 tai 48
Pakkatyyppi peruskorttipakka
Korttien järjestys suurimmasta pienimpään K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2-A

Pyramid on pasianssi, jonka tavoitteena on saada kaikki kortit pyramidista pois.[1]

Pelin tavoitteena on poistaa 28 kortin pyramidista korttipareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13, mikä vastaa pakan arvokkainta korttia.[2] Käytettäessä tavallista 52 kortin pakkaa sotilaat ovat 11, kuningattaret 12 ja kuninkaat 13.[3] Tiukimpien sääntöjen mukaan voiton todennäköisyys on noin 1:50.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyramidin tekemiseksi jaetaan yksi kortti kuvapuoli ylöspäin pelialueen yläosaan, sitten kaksi korttia sen alle osittain peitettynä, sitten kolme niiden alle ja niin edelleen ja lopuksi pyramidissa on seitsemän riviä kortteja, joita on yhteensä 28 (tai kuusi riviä, joissa on yhteensä 21 korttia riviä). Loput kortit asetetaan sivulle kuvapuoli alaspäin ja ne muodostavat nostopakan.

Pelissä peittämättömät korttiparit voidaan poistaa, jos niiden arvo on yhteensä 13. Siten kuninkaat voidaan poistaa yksin. Vain kortit, joita muut kortit eivät peitä voi poistaa pyramidista eli esim. kun ässä on kuningattaren päällä, kuningatarta ei voi poistaa. Pyramidista poistetut kortit poistetaan pelistä, eikä niitä voi yhdistää muihin kortteihin.

Voit nostaa kortteja nostopakasta yksi kerrallaan ja yhdistää ne minkä tahansa esillä olevan kortin kanssa kunhan niiden summa on 13. Jos nostopakan korttia ei saada yhdistettyä mihinkään pyramidin korttiin, se laitetaan poistopakkaan. Poistopakan ylin kortti voidaan milloin tahansa yhdistää seuraavaan nostopakasta nostettuun korttiin tai mihin tahansa pyramidin peittämättömään korttiin. Kun nostopakka on lopussa ja/tai pareja ei voida muodostaa enempää, peli päättyy. (Muunnelmassa poistopakkaa voi käyttää kaksi kertaa nostopakkana.)

Pisteet voi laskea laskemalla pyramidissa jäljellä olevien korttien määrän. Täydellinen pistemäärä on siis nolla, kun kaikki kortit pyramidista on poistettu.

Kaikki kortit (pyramidin kortit ja nostopakassa olevat kortit) on poistettava, jotta pelin voi katsoa voitetuksi.[4]

Muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmentoista pyramidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmentoista pyramidi on pasianssi, jonka tavoitteena on purkaa korteista luotu pyramidikuvio korttiyhdistelmillä joiden summa on 13.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmentoista pyramidia pelataan tavallisella 52 kortin pakalla ilman jokereita. Pakka sekoitetaan, jonka jälkeen asetetaan päällimmäinen kortti kuvapuoli alaspäin pöydälle. Pakan seuraavat kaksi korttia asetetaan niin ikään kuvapuoli alaspäin tämän molemmille alapuolille, puolittain peittämään ensimmäinen. Seuraavaan kerrokseen tulee kolme korttia jotka puolestaan peittävät edellisten alapuoliskot. Tällaisia kerroksia tulee seitsemän, jonka jälkeen pyramidin pohjaksi asetetaan kahdeksan korttia kuvapuoli ylöspäin.

Jäljelle jääneet kortit muodostavat käsipakan, jota pidetään pelin ajan samassa järjestyksessä kuvapuoli alaspäin. Ässän arvo on aina 1.

Pelin tavoitteena on purkaa pyramidi. Tämä toteutuu siten, että luodaan kuvapuoli ylöspäin olevista korteista pareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Kun parin löytää, otetaan molemmat kortit pyramidista ja asetetaan kaatopakkaan. Kuningas kaatuu itsestään. Jos allaolevassa kerroksessa olevan kortin molemmat alakulmat saa tällä tavoin näkyviin, käännetään sen kuvapuoli esiin. Mikäli näkyvillä ei ole kortteja, joista saisi summan 13, käytetään käsipakkaa. Käsipakasta nostetaan kolme korttia kerralla ja käännetään ne esiin siten, että ainoastaan päälimmäisen arvo näkyy. Tämän kortin voi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää pelissä. Jos kortti ei käy, nostetaan seuraavat kolme jne.

Peli päättyy kun "pyramidin huippu" eli viimeinen kortti on kaadettu, tai kun eteneminen keskeytyy sillä käytettävissä olevista korteista saa enää luotua summaa 13.

Muut muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyramidin suosion vuoksi on olemassa monia erilaisia muunnelmia, jotka muuttavat pelin ominaisuuksia, mukaan lukien seuraavat:

  • Rento pyramidi: Jotta peli voidaan katsoa voitetuksi, vain pyramidin kortit on poistettava, jolloin pelin voi voittaa, vaikka nostopakassa olisi jäljellä kortteja.
  • Tut's Tomb (myös King Tut ): Kolmen kortin jakamista kerrallaan nostopakasta toistaminen, kunnes pareja ei enää saada aikaan; asettamalla myös kaikki parit nostopakkaan. Patakuningas lasketaan ensimmäisenä, ja se edustaa kuningas Tutankhamonia pyramidin huipulla. [5]
  • Apophis: Kolmen poistopakan käyttäminen yhden sijasta.
  • Giza: Michael Kellerin luomassa versiossa pyramidin muodostumisen jälkeen pakan loppuosa jaetaan kolmena kahdeksan kortin rivinä (eli kahdeksan kolmen päällekkäisen kortin saraketta) ja paljastettuja kortteja voi käyttää pyramidin tai muihin peittämättömiin kortteihin. [6]
  • Kolmio: Pyramidi on toisin päin.
  • Uudelleenjakamiset voidaan sallia.
  • Pyramidin alapuolelle jaetaan seitsemän (tai kuuden) kortin varasto. Nämä kortit voidaan käyttää pyramidin tai nostopakan peittämättömien korttien kanssa.
  • Pelissä on mukana kohta, johon voi siirtää yhden kortin varastoon tai pois tieltä pyramidin tai poistopakan peittämättömistä korteista.

Useat muunnelmat mahdollistavat pyramidin kortin poistamisen sen alla olevan kortin kanssa, kunhan kumpaakaan korttia ei ole peittämässä myös toinen kortti. Esimerkiksi, jos ässä on kuningattaren päällä, kuningatar voidaan poistaa ässän kanssa, jos muut kortit eivät peitä niitä, mutta jos (esim.) sotilas on myös kuningattaren päällä, kuningatarta ei voi poistaa. Muut versiot edellyttävät, että molemmat kortit ovat aluksi täysin esillä.

Kun pelaat 48 kortin espanjalaisella pakalla, arvokkaimmat kortit ovat kuninkaat, joiden arvo on 12, ja näin ollen paljastetut korttiparit voidaan poistaa, jos niiden arvo on yhteensä 12.

Pelin muunnelma julkaistiin Microsoft Entertainment Pack 2:ssa vuonna 1991 nimellä Tut's Tomb . Se on myös lisätty Microsoft Pasianssikokoelmaan Windows 8:lle, Windows 10:lle, Androidille ja iOS:lle. Kun peliä pelataan Microsoft Pasianssikokoelman kautta, nostopakassa olevat kortit ovat kuvapuoli ylöspäin eivätkä kuvapuoli alaspäin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Pyramid" (p.134) in Little Giant Encyclopedia of Games for One or Two, The Diagram Group, 1998.  ISBN 0-8069-0981-1
  2. "Pyramid" (p.207) in Hoyle's Rules of Games (3rd edition) by Philip D. Morehead (ed.), 2001.  ISBN 0-451-20484-0
  3. "Pyramid" in 50 Card Games: 50 Popular Card Games for Hours of Fun, s. 9. Igloo Books, 2018. ISBN 9781784409852.
  4. "Pyramid" (p.70-73) in The Little Book of Solitaire, Running Press, 2002.  ISBN 0-7624-1381-6
  5. "Tut's Tomb" (p.95) in 101 Great Card Games by David Galt, Publications International, 1999.  ISBN 0-7853-4044-0
  6. Keller, Michael: Giza -- a solitaire based on Pyramid -- by Michael Keller Solitaire Laboratory. August 26, 2011. Viitattu September 11, 2016.