Pyramid Song

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Pyramid Song”
Radiohead
Singlen ”Pyramid Song” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Amnesiac
 Julkaistu 29. toukokuuta 2001
19. kesäkuuta 2001 (Pt.1, Pt.2)
11. joulukuuta 2001 (Japanin CD-versio)
 Formaatti CD, 12"
 Tuottaja(t) Nigel Godrich, Radiohead
 Tyylilaji taiderock
 Kesto 4:51 (kappale)
11:30 (Pt. 1)
12.12 (Pt. 2)
15:37 (Japanin CD)
 Levy-yhtiö Parlophone, EMI
Radioheadin muut singlet
No Surprises
1998
”Pyramid Song”
2001
Knives Out
2001

"Pyramid Song" on englantilaisen yhtyeen Radioheadin kappale. Se oli ensimmäinen single yhtyeen vuoden 2001 albumilta Amnesiac ja ensimmäinen Radioheadin single yli kolmeen vuoteen.

"Pyramid Song" julkaistiin lähes kaikkialla maailmassa, paitsi Yhdysvalloissa (jossa "I Might Be Wrong" oli ensimmäinen, vain radiossa soitettu, single). Vastaanotto oli hyvä Britanniassa ja single nousi viiden parhaan joukkoon, sijalle viisi. Se nimettiin myös NME-lehden viikon singleksi.[1] Kappaletta soitettiin Top of the Pops -ohjelmassa toukokuussa 2001.[2] Vaikkei se saanut suurta suosiota radiossa, se on edelleen yksi Radioheadin konserttien usein soitetuista kappaleista. Yhtye itse pitää sitä uransa kohokohtana. Kitaristi Ed O'Brienin mukaan, kun laulaja Thom Yorke oli kuullut kappaleesta aikaisen version, hän oli kutsunut sitä "parhaaksi kappaleeksi, jota yhtye on koskaan saanut nauhalle."[3]

Kappaleet tiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikin ja kappaleen historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Pyramid Song" pianokappale, jonka sanotukset on tehnyt Yorke. Hän myös laulaa kappaleen. Siinä on myös Jonny Greenwoodin sovittama jousiyhtye. Kappaleessa Phil Selway soittaa jazz-tyylisiä lyömäsoittimia ja Jonny lisäksi sireenityylistä ulvontaa Ondes Martenotilla, aikaisella elektronisen musiikin instrumentilla. Colin Greenwood soittaa kappaleessa kontrabassoa; O'Brien lisää kappaleen liveversioihin sähkökitaran vivahteita, soittaen pitkällä viiveellä. Yorke kertoi "Pyramid Songin" vaikutteena olleen Charles Mingusin kappale "Freedom," ja alun perin kappaleessa oli myös samanlaiset taputukset.[4] Kappaleen tuottivat Nigel Godrich ja Radiohead.

"Pyramid Song" on tunnettu myös nimillä "Egyptian Song" ja "Nothing to Fear", nimet tulevat sen kertosäkeen sanoituksista.[5] Se soitettiin ensimmäistä kertaa livenä vuonna 1999 "Tibetan Freedom" -konsertissa Amsterdamissa, jossa Yorke soitti sen soolona pianolla. Koko yhtyeen voimilla sitä soitettiin ensimmäistä kertaa yhtyeen kiertueella vuonna 2000, ennen ja jälkeen Kid A julkaisun. "Pyramid Song" oli yksi monista livenä soitetuista kappaleista, mutta ei päässyt kyseiselle albumille. Yhtye saikin kritiikkiä kun jätti pois melodisinta materiaalia. Nauhoitetussa versiossa on epätavallinen rytmimalli, vaikka tahtilaji onkin 4/4.

Alun perin tämä ja muut (kuten "You and Whose Army?" ja "Knives Out") julkaisemattomat kappaleet piti julkaista EP:inä tai singleinä, mutta julkaistiinkin albumilla Amnesiac. "Pyramid Song" nauhoitettiin Kid A:n nauhoitussessioissa ja sen jousiorkesteriosat nauhoitettiin St. John's Orchestran kanssa samana päivänä kuin Kid A:n kappale "How to Disappear Completely" sekä Amnesiacin kappale "Dollars & Cents". Kun kappaletta soitetaan livenä, O'Brien soittaa jousiyhtyeen osat sähkökitaralla.

"Pyramid Songin" loppua sämplätään Amnesiacin kappaleessa "Pulk/Pull Revolving Doors".

Sanoituksien vaikuttajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Pyramid Songin" sanoitukset viittaavat Dante Alighierin Jumalaiseen näytelmään ja myös näytelmän kolmeen osaan: Inferno (helvetti), Purgatorio (kiirastuli) ja Paradiso (paratiisi). Yorke on maininnut romaanit Tiibetiläinen kuolleiden kirja (Bardo Thodol), Muinaisen Egyptin Kuolleiden kirja,[6] ja Siddhartha (Hermann Hesse) muina inspiraation lähteinä.[7].

Musiikkivideo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nimeämätön hahmo "Pyramid Songin" musiikkivideolla.

"Pyramid Songin" musiikkivideon ohjasi Shynola ja se sisältää tietokoneella tehtyä 3D- ja käsinpiirrettyä animaatiota. Video perustuu laulaja Thom Yorken uneen. Tekijä on sama kuin Kid A:n aikaisten blipsien tekijä, ja se on ensimmäinen Radioheadin musiikkivideo, jossa ei esiinny yhtye tai laulaja (animoidulla kappaleen "Paranoid Android" musiikkivideolla yhtye esiintyy animaatioversiona pubissa).

Musiikkivideon tarinassa henkilö selviytyy kaupungin tulvasta ja hukkuu mereen, jossa ovat myös kaupungin rauniot. Henkilö ui taloon, istuu tuolille ja kadottaa elämänlankansa. Video voitti useita palkintoja, kuten NME:n vuoden videon palkinnon.

 1. Pyramid Song – 4.51
 2. The Amazing Sounds of Orgy – 3.38
 3. Trans-Atlantic Drawl – 3.02
 4. Kinetic – 4.06
 1. Pyramid Song
 2. The Amazing Sounds of Orgy
 3. Trans-Atlantic Drawl
 1. Pyramid Song
 2. Fast-Track
 3. Kinetic
 1. Kessler, Ted: Radiohead: Pyramid Song: This is our favourite Radiohead single in recent memory... NME.com. Viitattu 22. huhtikuuta 2007. (englanniksi)
 2. Pyramid Song GreenPlastic.com. Viitattu 22. huhtikuuta 2007. (englanniksi)
 3. O'Brien, Ed: Ed's Diary - 9/12/99 radiohead.com. 9. joulukuuta 1999. Viitattu 22. huhtikuuta 2007. (englanniksi)
 4. Kent, Nick: Happy Now?. MOJO, kesäkuu 2001. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 6. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
 5. http://www.ateaseweb.com/songs/pyramidsong.php
 6. http://music.yahoo.com/read/interview/12048525
 7. http://web.archive.org/20070625140257/www.pitchforkmedia.com/article/record_review/21229-amnesiac?artist_title=21229-amnesiac


Tämä singleen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.