Pyhä Laurentius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kristillistä pyhimystä. Laurentius oli myös vastapaavi.
Pyhä Laurentius keisari Valerianuksen edessä, Fra Angelicon maalaama fresko 1400-luvulta.

Pyhä Laurentius (suomeksi myös Pyhä Lauri) toimi Rooman kirkon diakonina kolmannella vuosisadalla ja kärsi marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen vainoissa 10. elokuuta 258.

Pyhän Laurentiuksen tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laurentius sai määräyksen viedä Rooman seurakunnan omaisuuden keisarille. Hän jakoi varat kuitenkin köyhille ja vei heidät keisarin eteen sanoen, että he ovat kirkon oikea aarre. Laurentiusta piinattiin ensin ruoskilla ja asetettiin sitten halsterin tapaiselle rautalankaverkolle poltettavaksi. Hänen kerrotaan pysyneen lujana ja tyynenä keskellä tuskiaan, jopa pilkanneen pyöveleitään pyytämällä, että nämä kääntäisivät hänet toiselle kyljelleen, jotta sekin puoli paistuisi.

Pyhän Laurentiuksen kultti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivi, jolle Pyhän Laurentiuksen ruumis legendan mukaan laskettiin hänen kuolemansa jälkeen San Lorenzo fuori le Muran kirkossa Roomassa.

Pyhä Laurentius on kirjojen ja kirjastojen suojelupyhimys.[1] Pyhän Laurentiuksen muistopäivä on katolisessa pyhimyskalenterissa hänen kuolinpäivänään, 10. elokuuta. Sama päivä on Suomessakin edelleen Laurin nimipäivä.

Laurentius oli keskiajan kuuluisimpia pyhimyksiä, ja on edelleen merkittävä pyhimys roomalaiskatolisessa, ortodoksisessa ja anglikaanisessa kirkossa. Laurentiuksen kultti on erityisen merkittävä Roomassa, jossa pyhimys kärsi marttyyrikuolemansa. Laurentiuksen haudan päälle rakennettu San Lorenzo fuori le Muran kirkko on yksi Rooman seitsemästä pääkirkosta, ja tärkeä pyhiinvaelluskohde.

Pyhän Laurentiuksen mukaan on saanut nimensä muun muassa Pohjois-Amerikan Suurten järvien laskujoki Saint Lawrence sekä Saint Lawrencen lahti, johon se laskee.

Pyhä Lauri keskiajan Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiajan lopulla rakennettu Janakkalan Pyhän Laurin kirkko on yksi Suomen monista Pyhälle Laurentiukselle omistetuista kirkoista.

Pyhä Laurentius oli tärkeä pyhimys katolisessa Suomessa. Keskiaikaisista suomalaisista kirkoista Laurentiukselle on pyhitetty muun muassa Eckerön, Janakkalan, Hämeenkosken, Isonkyrön, Lohjan, Vantaan, Mynämäen ja Perniön kirkot.

Pyhä Laurentius oli entisen Lappeen kunnan suojeluspyhimys ja oli myös kuvattuna sen vaakunassa. Nykyään Pyhän Laurentiuksen attribuutti, parilarauta, esiintyy Lohjan vaakunassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stranden Merja (toim), Willner-Rönnholm Margareta (toim): Kirja Boken 500. Turun Maakuntamuseo, 1988. ISBN 951-9125-66-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirja 500 vuotta suomessa juhlanäyttelyn julkaisu, Turku 1988, sivu 131

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]