Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki
City of Saints and Madmen
Ensimmäisen painoksen kansikuva.
Ensimmäisen painoksen kansikuva.
Alkuperäisteos
Kirjailija Jeff VanderMeer
Kansitaiteilija Scott Eagle
Kieli englanti
Genre fantasia
Kustantaja Cosmos Books
Julkaistu 2001
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 220
ISBN 1-58715-436-6
Suomennos
Suomentaja Johanna Vainikainen-Uusitalo
Kansitaiteilija Jani Paananen
Kustantaja Loki-Kirjat
Julkaistu 2006
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 226
ISBN 951-825-040-5
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (engl. City of Saints and Madmen) on yhdysvaltalaisen Jeff VanderMeerin alun perin vuonna 2001 ilmestynyt fantasiakirja. Teos sisältää muun muassa pitkän novellin ”Martin Laken muodonmuutos”, joka palkittiin vuonna 2000 World Fantasy Awardilla.

Teoksesta on julkaistu erilaisia sisällöltään jonkin verran vaihtelevia laitoksia. Suomeksi teos ilmestyi vuonna 2006 Loki-Kirjojen kustantamana. Suomennos on valikoima alkuperäisteoksen tarinoista. Alkuteoksen ensimmäiseen painokseen sisältyi myös mm. pitkä novelli ”Dradin, in Love”, mutta sitä ei ehditty kääntää kirjailijan Finnconin vierailun alla ilmestyneeseen suomennokseen. Teokseen sisältyvät novellit "Vaihtokauppa" ja "Kuningaskalmari: Suppea tutkielma, kirjoittanut Frederick Madnok" on julkaistu Tähtivaeltaja-lehden liitteinä.

Suomennos voitti ensimmäisen vuoden parhaalle käännösfantasialle jaettavan Tähtifantasia-palkinnon vuonna 2007. Raadin mukaan VanderMeer ”on onnistunut luomaan teoksessaan mosaiikkimaisen runsaan rinnakkaistodellisuuden” ja kirja ”on kaunokirjallisesti merkittävä, fantasiaa lajityyppinä uudistava teos”.[1]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Martin Laken muodonmuutosta” varten VanderMeer tutki Marc Chagallin, Max Ernstin ja Salvador Dalín maalauksia ja kirjoja taidekritiikistä. Hän käytti myös hyväkseen muistojaan taiteilijaäitinsä ateljeesta ja omasta nuoruudestaan. Väkivallan kuvaamista varten hän tutki kohtauksia muun muassa Ian McEwanin romaanista Viaton.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähtifantasia-palkinto 2007: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki kirjavinkit.net. Viitattu 12.7.2008.
  2. VanderMeer, Jeff: City of Saints and Madmen: The Untold Story Agony Column. 6.4.2004. Viitattu 19.2.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.