Pyhän Joosefin katolinen seurakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Joosefin katolinen seurakunta
Suuntautuminen Katolinen kirkko
Kirkkokunta Katolinen kirkko Suomessa
Hiippakunta Helsingin katolinen hiippakunta
Perustettu 19. maaliskuuta 2016
Kirkkoherra Matthew Azzopardi
Pääkirkko Pyhän Joosefin kirkko Kuopiossa
Jäseniä 576 (1.1.2018)[1]
Aiheesta muualla
Pyhän Joosefin katolinen seurakunta

Pyhän Joosefin katolinen seurakunta on katolisen kirkon seurakunta Suomessa, jonka toiminta-alueena on Itä-Suomi eli Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala sekä Etelä-Savo. Seurakunnan keskuspaikka on Kuopio, jossa seurakunnalla on Pyhän Joosefin kirkko. Lisäksi seurakunnalla on säännöllistä toimintaa Joensuussa, Mikkelissä ja Savonlinnassa ja Lieksassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Kuopion alueella asui yli sata katolilaista, jotka kuuluivat Jyväskylästä käsin toimivaan Pyhän Olavin katoliseen seurakuntaan. Tuolloin he viettivät messua kerran kuussa ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa. Tilat olivat kuitenkin huonot esimerkiksi ripittäytymisen kannalta. muun muassa myanmarilaisten ja sudanilaisten pakolaisten myötä kasvanut katolilaisten joukko kaipasi Kuopioon omaa kirkkoa ja pappia.[2] Vuonna 2013 katolinen kirkko osti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kuopion seurakuntayhtymältä Männistön vanhan kirkon, joka oli valmistunut vuonna 1913. Korjaus- ja muutostöiden jälkeen se vihittiin katoliseksi Pyhän Joosefin kirkoksi 3. toukokuuta 2014. Tuolloin se kuului vielä Pyhän Olavin katoliseen seurakuntaan. 19. maaliskuuta 2016 perustettiin itsenäinen Pyhän Joosefin seurakunta, johon liitettiin aiemmin Pyhän Olavin seurakuntaan kuuluneet Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. Vuoden 2016 lopussa seurakunnan jäsenmäärä oli 546.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilastotietoja Katolinen kirkko Suomessa. Viitattu 29.11.2018.
  2. Jukka Eskanen & Markku Malinen: Katolilaiset toivovat Kuopioon omaa pappia 26.9.2012. Yle Uutiset. Viitattu 29.11.2018.
  3. Pyhän Joosefin seurakunta Katolinen kirkko Suomessa. Viitattu 29.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]