Pyhä Miniato

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyhä Miniato (Minas, Miniatus) (italiaksi Miniato, armenia: Մինաս) oli varhainen kristitty sotilas,jota pidetään Firenzen ensimmäisenä marttyyrina. Pyhän Miniato al Monten kirkko on omistettu hänelle. Legendan mukaan hän oli armenialainen kuningas tai prinssi, joka palveli Rooman armeijassa - tai teki pyhiinvaellusmatkan Roomaan - jonka johdosta hän oli päättänyt tulla erakoksi ja muuttaa lähelle Firenzeä.

Saint Miniato - Palazzo Abatellis - Palermo - Italy 2015.JPG
Pyhä Miniato - Palazzo Abatellis - Palermo - Italia 2015

Keisari Decius vainosi kristittyjä ja Miniato tuotiin hänen eteen kristittynä tuomittavaksi vuonna 250 jKr. Miniato kieltäytyi uhraamasta roomalaisille jumalille ja häntä kidutettiin sen vuoksi monia kertoja: hänet heitettiin uuniin, kivitettiin ja heitettiin leijonalle tai pantterille amfiteatterissa, josta hän poistui kuitenkin vahingoittumattomana. Lopulta hänet mestattiin lähellä nykyistä Piazza della Signoriaa. Legendan mukaan Miniato otti mestauksen jälkeen päänsä maasta, ylitti Arno joen ja palasi kukkulalle missä oli asunut erakkona. Kukkula tunnetaan nimellä Mons Florentinus (Monte di Firenze).

Miniaton pyhäinjäännökset lepäävät hänelle omistetun kirkon kryptassa. Kirkon rakentamisen aloitti Firenzen piispa Alibrando (Hildebrand) vuonna 1018 ja siunauksen rakentamiselle antoi Pyhä Rooman keisari Henrik II (Enrico II il Santo). Kirkko valmistui noin vuonna 1208.[1]

Miniaton historiallisuus on kuitenkin epävarmaa. On mahdollista, että Arnon lähellä oli saman nimisen henkilön marttyyrikuolema tai hän saattoi yksinkertaisesti olla sotilas, joka teloitettiin kristinuskon levittämisestä armeijassa. Hänen kulttinsa on saattanut syntyä myös siitä, että kirkkoon tuotiin pyhäinjäännös idästä esim. Egyptistä, jonka nimi Menna muuttui muotoon San Miniato.[2]

Perinne, jonka mukaan hän nosti maasta oman irti leikatun päänsä on hagiografinen kielikuva, jota käytti ensimmäisenä Giovanni Villani.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. San Miniato al Monte Museums in Florence. Viitattu 14.11.2021.
  2. The Martyr Saint Miniatus Visit Tuscany. Viitattu 14.11.2021.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Minias of Florence