Pyhä Malakias

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä Malakias
(Máel Máedóc Ua Morgair)
Pyhä Malakias Sligon katedraalin lasimaalausikkunassa
Pyhä Malakias Sligon katedraalin lasimaalausikkunassa
Henkilötiedot
Syntynyt 1094
Armagh, Irlanti
Kuollut 2. marraskuuta 1148
Clairvaux, Champagne, Ranska
Kansalaisuus irlantilainen

Pyhä Malakias (keski-iiriksi Máel Máedóc Ua Morgair, nykyiiriksi Maelmhaedhoc Ó Morgair, latinaksi Malachias, 1094 – 2. marraskuuta 1148) oli irlantilainen pyhimys ja Armaghin arkkipiispa. Hänen nimiinsä on pantu useita ihmeitä sekä apokryfinen ennustus 112 paavista. Pyhä Malakias oli ensimmäinen syntyperäinen irlantilainen, joka kanonisoitiin pyhimykseksi. Hänen veljensä Gilla Críst Ua Morgair oli Clogherin piispa 1126–1138.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malakias eli Máel Máedóc, jonka sukunimi oli Ua Morgair, syntyi Armaghissa 1094; Bernhard Clairvauxlainen sanoo hänen olleen jalosukuinen.[1] Hän sai koulutuksensa Armaghin apotin Imhar O'Haganin oppilaana, ja hänet vihki papiksi 1119 arkkipiispa Cellach, myöhemmin tunnettu Pyhänä Celsuksena. Malakias toimi arkkipiispan sijaisena ja apulaisena Armaghin hiippakunnassa, ja täydensi opintojaan Lismoressa. Hän auttoi Cellachia Irlannin kirkon uudistuksissa.

Vuonna 1124 Malakiaasta tuli Bangorin luostarin apotti ja hänet vihittiin Downin piispaksi. Hän osallistui Connorin hiippakunnan perustamiseen ja järjestämiseen, ja toimi sen piispana. Vuonna 1132 hänestä tuli Armaghin arkkipiispa, mutta johtuen juonitteluista ei voinut ottaa virkaansa vastaan kahteen vuoteen.[1] Pyhä Bernhard kertoo hänen palauttaneen järjestyksen ja kurin Irlannin kirkkoon, ja ottaneen käyttöön roomalaisen liturgian. Hänet tunnettiin myös puutteenalaisten auttajana ja parantajana. Malakias istutti omenapuita ympäri Irlantia helpottaakseen nälänhätää.

Malakiaksen kerrotaan luopuneen Armaghin ja Connorin piispanistuimista 1136 tai 1137, mutta jatkaneen Downin piispana. Hän perusti augustinolaisluostarin Downpatrickiin, ja vierailtuaan 1139 Roomassa missä tapasi paavi Innocentius II:n, hän perusti Mellifontin sisterssiläisluostarin Droghedan lähelle vuonna 1142. Malakias lähti uudestaan Roomaan 1148, mutta saavuttuaan Clairvaux'n luostariin, hän sairastui ja kuoli 2. marraskuuta 1148.[1]

Kunnioittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolisessa kirkossa Pyhän Malakiaan muistopäivää vietetään 3. marraskuuta, jotta se ei sekoittuisi 2. marraskuuta vietettävään kuolleiden muistojuhlaan. Hän on Armaghin sekä Downin ja Connorin hiippakuntien suojelija. Pyhä Malakias haudattiin Clairvaux'n luostariin, missä hän kuoli, mutta osa hänen luitaan siirrettiin pyhäinjäännöksinä muualle, kuten v. 1194 Mellifontin luostariin Irlantiin. Hänen päänsä on Troyesin katedraalissa.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]