Katariina Aleksandrialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michelangelo Merisi da Caravaggio, Pyhä Katariina Aleksandrialainen, (1595–1596).

Pyhä Katariina Aleksandrialainen on legendan mukaan 200- tai 300-luvun lopulla elänyt kristitty, joka kärsi marttyyrikuoleman noin vuonna 305. Hänen olemassaolostaan ei ole saatu varmoja todisteita, ja häntä onkin epäilty täysin keksityksi henkilöksi[1]. Tämän vuoksi katolinen kirkko poisti hänet pyhimyskalenteristaan vuonna 1969, mutta palautti hänet kalenteriin vuonna 2002. Hänen muistopäivänsä on 25. marraskuuta, joka on Suomessakin Katariinan nimipäivä. Osa historioitsijoista arvelee hänen historialliseksi esikuvakseen 415 sattuneen mellakan aikana kuollutta Hypatia Aleksandrialaista.lähde?

Itse nimi Katariina eli Aikatherine merkitsi varhaisille kristityille kreikaksi puhdasta, syytöntä tai synnitöntä ja siksi Katariinaa pidetään erityisesti neitsyiden ja nuorten naisten suojelijana.

Pyhän Katariina Aleksandrialaisen legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giuseppe Ribera, Pyhän Katariina Aleksandrialaisen mystiset häät, 1648. Katariina suutelee Jeesus-lasta, joka on äitinsä Marian sylissä. Taustalla Pyhä Anna ja Pyhä Joosef.

Legendoja hänestä on useita kymmeniä. Eräs niistä kertoo Katariinan saaneen koulutusta sekä tieteissä että retoriikassa. Filosofian opintojen ohessa Katariina oli kääntynyt kristityksi. Keisari Maximianus vangitsi Katariinan, koska tämä oli yrittänyt estää keisaria vainoamasta kristittyjä. Keisari oli tuonut kymmeniä pakanafilosofeja käännyttämään Katariinaa pois kristinuskosta, mutta filosofit kääntyivätkin itse kristityiksi. He kärsivät marttyyrikuoleman heti uskoon tulonsa jälkeen. Tämän jälkeen Katariina yritettiin polttaa roviolla, mutta tuli ei tarttunut häneen.

Keisari siirsi Katariinan vankiselliin, johon utelias keisarinna Faustina ja eräs keisarin upseeri menivät tapaamaan häntä. Hekin kääntyivät kristityiksi ja kyseinen upseeri käännytti tämän jälkeen myös 200 sotilastaan. He kaikki kärsivät marttyyrikuoleman heti keisarin saatua tietää kääntymyksestä.

Ehkä tunnetuin osa legendasta on Katariinan kuolema. Hänet tuomittiin kuolemaan teilauspyörässä, mutta teilipyörä tuhoutui hänen koskettaessaan sitä. Tämän vuoksi teilipyörä tunnetaan myös katariinanpyöränä. Tämän jälkeen Katariina mestattiin.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Suurmarttyyri Katariina Aleksandrialainen on erityisesti naisopiskelijoiden, opettajien ja filosofien suojeluspyhä. Siinailainen ikoni 1300-luvulta, Pyhän Katariinan luostari. [2]

Pyhän Katariinan tunnus on hengen miekka ja teilipyörä. Pyhä Jeanne d'Arc ja lukuisat muut pyhät ovat kertoneet Pyhän Katariinan ilmestyneen heille. Jeanne d'Arc kertoi Pyhän Katariinan miekan laskeutuneen taivaasta hänen avukseen. Hän on yksi neljästätoista hädässäauttajasta.

Pyhän Katariinan luostari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siinain vuorella sijaitseva kreikkalais-ortodoksinen Pyhän Katariinan luostari yhdistetään Pyhään Katariinaan, jonka maallisten jäännösten kerrotaan perimätiedon mukaan löytyneen läheisen vuoren huipulta sen jälkeen, kun eräs munkki oli unessa saanut tiedon, että enkelit olivat kuljettaneet luut vuorelle Aleksandriasta.[3] Tämä tapahtui 800-luvulla, viisisataa vuotta Katariinan kuoleman jälkeen. Pyhimyksen marttyyrikertomus tuli niin laajalti tunnetuksi, että Siinain munkit päättivät tuoda pyhäinjäännökset vuoren huipulta luostariin. Luostarin nimi muutettiin Pyhän Neitsyen luostarista Pyhän Katariinan luostariksi. Luostarin Jeesuksen kirkastumisen kirkossa ovat Pyhän Katariinan reliikit, pääkallo ja vasen käsi, joilla uskotaan olevan parantava voima. Maineen vuoksi luostarista tuli pyhiinvaeltajien suosikkipaikka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä, Paaviuden historia apostoli Pietarista Johannes Paavali toiseen, s. 243, Suomalaisen kirjallisuuden seura ja Vammalan kirjapaino 2005, ISBN 951-746-719-2
  2. Saints SQPN.com
  3. Suomen Bysanttikomitea ry: Minun Bysanttini – kaukana ja lähellä, s. 34

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]