Pyhä Eustachius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä Eustathios Plakidas, kreikkalainen ikoni.

Pyhä Eustachius (tai Eustathios, myös nimellä Pyhä Plakidas) on roomalais-katolisen kirkon pyhimys ja ortodoksisen kirkon pyhä, marttyyri, joka kuoli vuonna 118.

Pisanellon Pyhän Eustachiuksen näky (La visione di Sant'Eustacchio, tempera puulle, n. 1436–1438)

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Eustachius eli Roomassa vaimonsa Tatianan kanssa 1. vuosisadalla. Hänen pakanallinen nimensä oli Plakidas (tai Placidus) ja hänet tunnettiin hyveellisenä miehenä, joka osoitti erityistä rakkautta köyhiä kohtaan.[1] . Hän oli keisari Trajanuksen kenraali, joka metsästysretkellä Rooman lähellä Tivolissa näki ilmestyksen ja kääntyi kristinuskoon. Otettuaan kasteen hän ryhtyi nimeltään Eustachiukseksi eli Hyväksi onneksi tai Hedelmälliseksi. Hän koki elämässään monia Jobin kaltaisia koettelemuksia: hän menetti varallisuutensa, hänen palvelijansa kuolivat ruttoon, merimatkalla laivan kapteeni kidnappasi hänen puolisonsa, jokea ylitettäessä hänen kaksi poikaansa veivät susi ja leijona. Säilytettyään uskonsa hän sai hajallaan olevan perheensä uudelleen yhdistetyksi. Kieltäydyttyään pakanallisesta uhrauksesta keisari Hadrianukselle hänet, hänen puolisonsa ja poikansa tuomittiin kuolemaan paahtumalla kuparisonnin sisällä.

Legendat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Eustachiuksen legenda sisältyy Jacobus de Voraginen noin 1260 ilmestyneeseen Kultaiseen legendaan. Joitain Eustahciuksen legendaan liittyviä osia on tunnistettu liittyneen myös Pyhän Hubertuksen tarinaan. Näin ollen esimerkiksi Hollolan keskiaikaisen kivikirkon asehuoneen ja kirkkosalin välisessä suuressa puuovessa olevista raudasta taotusta metsästystä kuvaavasta teoksesta ei voida varmasti sanoa, viittaako se Eustachiukseen tai Hubertukseen.

Kunnioittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eustachiuksen muistopäivä poistettiin katolisen kirkon kirkkokalenterista vuonna 1969. Näin ollen häneen viitataan enää Pyhänä Eustachiuksena ja kumppaneina. Hänen muistopäiväänsä viettävät kuitenkin ortodoksinen kirkko sekä ne katoliset, jotka noudattavat vanhaa liturgista kalenteria. Pyhä Eustachius on metsästäjien ja palomiesten sekä niiden, jotka ovat joutuneet kokemaan osakseen röyhkeyttä, suojelupyhimys. Pyhän Eustachiuksen muistopäivä on 20. syyskuuta. Eustachius on myös yksi roomalais-katolisesta neljästätoista pyhästä auttajasta, jotka suojelevat tauteja tai välitöntä pahaa vastaan. Eustachius suojelee perheriitoja, eripuraa, vastaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen ortodoksinen kirkko: Suurmarttyyri Eustathios ort.fi. Viitattu 19.2.2019.