Pyhä Chrysanthus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyhä Chrysanthus (kuollut n. 283 Rooma, Italia) oli egyptiläinen aviomies, pyhimys ja marttyyri.[1][2] Mies oli patriisi Polemiuksen poika, tuotiin Aleksandriasta Roomaan ja pappi Carpophorus kastoi hänet isän vastusteluista huolimatta.[3] Hänen isänsä yritti vieroittaa hänet kristinuskosta kreikkalaisen Minervan papittaren Darian avulla mutta hän käännytti naisen ja meni tämän kanssa naimisiin.[4] Pariskunta harjoitti innokkaasti uskoaan Roomassa ja käännytti monia mukaan lukien joukon sotilaita, jotka mestattiin.[4] Heidät pidätettiin ja tapettiin keisari Numerianin ja Carinuksen aikana.[2] Hänet on haudattu Darian kanssa Via Salaria Novalle ja heidän hautojaan on kunnioitettu julkisesti. Miehen muistopäivää vietetään 25. lokakuuta.[1]

Chrysanthusta on muistettu roomalaiskatolisessa messussa seuraavanlaisella latinankielisellä rukouksella:[5]

»Beatórum Mártyrum tuórum, Dómine, Chrysánthi et Dáriæ, quǽsumus, adsit nobis orátio: ut, quos venerámur obséquio, eórum pium iúgiter experiámur auxílium.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b CatholicSaints.Info » Blog Archive » Saint Chrysanthus catholicsaints.info. Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
  2. a b CatholicSaints.Info » Blog Archive » Book of Saints – Chrysanthus and Darius catholicsaints.info. Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
  3. Catholic Online: St. Daria - Saints & Angels Catholic Online. Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
  4. a b CatholicSaints.Info » Blog Archive » Saints of the Day – Chrysanthus and Daria catholicsaints.info. Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)
  5. Sancta Missa divinumofficium.com. Viitattu 10.7.2022.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.