Pyhä Bonifatius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lähetyssaarnaajaa. Bonifatius-nimisiä paaveja on lueteltu sivulla Bonifatius.
Pyhä Bonifatius

Pyhä Bonifatius (n. 672/675754) oli keskiajan tunnetuimpia lähetystyön tekijöitä. Hän syntyi Englannissa Winfried-nimisenä. Hän kasvoi luostariympäristössä, josta omaksui katsomuksen, jonka mukaan munkin kutsumus lunastetaan lähtemällä vieraaseen maahan lähetystyöhön. Epäonnistuneen Friisinmaan lähetysretken jälkeen Winfried vakuuttui paavin tuen tarpeellisuudesta lähetystyössä ja sai tältä vastakaikua ja uuden nimen, Bonifatius.

Bonifatius teki tämän jälkeen lähetystyötä Thüringenissä, Friisinmaalla ja Hessenissä. Hänet nimitettiin piispaksi ja myöhemmin Mainzin arkkipiispaksi. Hän perusti useita luostareita ja piispanistuimia ja loi Saksan alueelle kirkollisen organisaation. Bonifatiuksen esimerkki lähetyssaarnaajana, joka oli läheisissä suhteessa paaviin ja katoliseen kirkkoon, oli tärkeä katolisen kirkon myöhemmälle lähetystyölle. Keskiajan mittaan Bonifatiukselle muodostui huomattava symboliarvo, ja häntä alettiin pitää koko Saksan apostolina.[1]

Pyhä Bonifatius on Saksan ja Alankomaiden suojeluspyhimys.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkilä, Tuomas & Niskanen, Samu: Euroopan synty – keskiajan historia, s. 81. Helsinki: Edita, 2004. ISBN 951-37-4182-6.
  2. http://www.britannica.com/eb/article-9027821/Crediton
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.