Pyhä Bibiana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhää Bibianaa esittävä patsas

Pyhä Bibiana (myös Vivian, Viviana tai Vibiana; 300-luku– n. 361) oli roomalainen pyhimys ja marttyyri.[1][2] Myös hänen isänsä Flavian, äitinsä Daphrosa ja siskonsa Demetria kuolivat marttyyreinä.[3] Hän kuoli Julianus Apostatan vainoissa vastustettuaan prostitoiduksi pakottamista.[1] Pappi nimeltä Johannes hautasi hänet lähelle Liciniuksen palatsia ja paavi Simplicius rakensi sinne basilikan hänen kunniakseen.[4] Bibiana on epileptikkojen, mielisairaiden, naimattomien maallikkonaisten ja kidutusten uhrien suojeluspyhimys ja suojeluspyhimys krapulaa ja päänsärkyä vastaan.[1] Hänen symboleitaan ovat pilari, puun oksa, tikari ja ruoska.[5] Hänen muistopäiväänsä vietetään 2. joulukuuta.[1]

Bibianaa on muistettu roomalaiskatolisessa messussa seuraavanlaisella latinankielisellä kollehtarukouksella:[6]

»Deus, ómnium largítor bonórum, qui in fámula tua Bibiána cum virginitátis flore martýrii palmam coniunxísti: mentes nostras eius intercessióne tibi caritáte coniúnge; ut, amótis perículis, prǽmia consequámur ætérna.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d CatholicSaints.Info » Blog Archive » Saint Bibiana catholicsaints.info. Viitattu 31.8.2022. (englanniksi)
  2. CatholicSaints.Info » Blog Archive » Catholic Encyclopedia – Saint Bibiana catholicsaints.info. Viitattu 31.8.2022. (englanniksi)
  3. CatholicSaints.Info » Blog Archive » Book of Saints – Bibiana catholicsaints.info. Viitattu 31.8.2022. (englanniksi)
  4. CatholicSaints.Info » Blog Archive » New Catholic Dictionary – Saint Bibiana catholicsaints.info. Viitattu 31.8.2022. (englanniksi)
  5. Tuesday of the First Week of Advent - December 02, 2014 - Liturgical Calendar www.catholicculture.org. Viitattu 31.8.2022.
  6. Sancta Missa divinumofficium.com. Viitattu 31.8.2022.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.